SB UN usvojio nacrt rezolucije o Siriji

Izvor: Akter, 19.Dec.2015, 00:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SB UN usvojio nacrt rezolucije o Siriji

SB UN večeras je jednoglasno usvojio rezoluciju o podršci planu mirovnog procesa u Siriji, javljaju agencije, pozivajući se na diplomatske izvore

Prethodno su stalne članice postigle dogovoro tekstu nacrta rezolucije.

Kako navodi Rojters, stalna predstavnica SAD pri Ujedinjenim nacijama Samanta Pauer telefonom prenela nestalnim članicama Saveta bezbednosti sadržaj nacrta rezolucije.

Nacrt rezolucije >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << o Siriji sadrži ranije usaglašene rokove za formiranje prelazne vlade i organizovanje izbora pod nadzorom Ujedinjenih nacija.

Agencija je prenela da se rezolucijom o Siriji predviđa da tokom ovog meseca budu stvoreni mehanizmi za nadgledanje poštovanja primirja u toj zemlji.

Prema usaglašenom tekstu rezolucije, kriza u Siriji može se rešiti političkim procesom koji je u skladu sa zakonitim težnjama sirijskog naroda, prenosi Sputnjik.

Predviđeno je da generalni sekretar Ujedinjenih nacija pripremi izveštaj o mogućnosti stvaranja mehanizama za nadgledanje primirja, kao i za okupljanje najšireg mogućeg spektra opozicionih grupacija u Siriji radi pregovora sa Damaskom.

Teskt sadrži i poziv stranama koje učestvuju u sukobu u Siriji da pod hitno omoguće dopremanje humanitarne pomoći u tu zemlju.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.