SAD traže odgovorne za napad hlorom u Siriji

Izvor: Akter, 10.Jul.2015, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD traže odgovorne za napad hlorom u Siriji

SAD su predložile Savetu bezbednosti UN da formira tim stručnjaka kako bi se utvrdilo ko je odgovoran za napad hlorom u Siriji, za koji je Zapad optužio snage sirijskog predsednika Bašara al Asada

Rasprava 15 zemalja članica o predlogu rezolucije trebalo bi počne u ponedeljak, rekle su neimenovane diplomate.

Prema nacrtu rezolucije, koji je sinoć predložio Vašington, tim bi činili stručnjaci UN i organizacije  za zabranu hemijskog oružja, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << cilj je da se identifikuju "pojedinci, entiteti, grupe i vlade" koje su organizovale, učestvovale ili počinile napade.

Misija stučnjaka trajala bi najmanje godinu dana, a svoj prvi izveštaj trebalo bi da napravi 90 dana posle početka istrage.

Sirijska vlada i druge zemlje članice UN trebalo bi da u potpunosti saradjuju sa stručnjacima, da im dostave sve relevantne informacije i omoguće pristup područjima u kojima su bili izvršeni napadi hlorom.

Pariz, London i Vašington optužili su sirijski režim za napade hlorom, dok Moskva tvrdi da za to ne postoje dokazi.

Medjunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts vocc (HRW) saopsstila je u aprilu da ima dokaze da su snage sirijske vlade u martu koristile otrovne hemikalije u nekoliko napada na severu Sirije.

Pozivajucći se na svedočenja spasilačkih ekipa, HRW je  naveo da su napadi izvršeni u sirijskoj provinciji Idlib 16. marta, kada je poginulo šest osoba, medju kojima troje dece.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

SAD traže identifikovanje odgovornih za napad hlorom u Siriji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Jul.2015

SAD su predložile Savetu bezbednosti UN da formira tim stručnjaka kako bi se utvrdilo ko je odgovoran za napad hlorom u Siriji, za koji je Zapad ; optužio snage sirijskog predsednika Bašara al Asada...Rasprava 15 zemalja članica o predlogu rezolucije trebalo bi počne u ponedeljak, rekle su neimenovane...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.