SAD šalju specijalne snage u Siriju

Izvor: VOA, 30.Okt.2015, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD šalju specijalne snage u Siriju

Američki zvaničnici najavili su da će manja grupa pripadnika kopnenih snaga biti raspoređena u severnoj Siriji gde će pomagati da se koordiniše borba protiv Islamske države

Manji tim pripadnika američkih kopnenih snaga biće raspoređen u severnoj Siriji da bi pomogao opozicionim grupama u borbi protiv Islamske države.

Bela kuća saopštila je danas da je predsednik Barak Obama odobrio raspoređivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << manje od 50 pripadnika specijalnih snaga da koordinišu poteze lokalnih boraca sa međunarodnom koalicijom, koju predvode Sjedinjene Države. Ovo je prvi put da se američke kopnene snage šalju u Siriju, a da nije reč o određenoj misiji ili napadu.

“Američke snage u Siriji će obučavati, savetovati i pomagati onima koji se bore protiv ekstremista iz Islamske države”, rekao je portparol Bele kuće Džoš Ernest i dodao da je reč o intenziviranju strategije koju je predsednik najavio pre više od godinu dana.

“Ključni cilj američke strategije u Iraku i Siriji i dalje će biti jačanje kapaciteta lokalnih snaga na terenu”, naglasio je Ernest.

Novinarima u Beloj kući saopšteno je da je Obama takođe odobrio konsultacije sa iračkim liderima o formiranju grupe za specijalne operacije da bi se intenzivirali napori da se oslabe i poraze lideri i mreže Islamske države.

U okviru novih mera, predsednik je takođe naložio da su u vazdušnu bazu Inčirlik u Turskoj upute dodatni borbeni avioni A-10 I F-15. Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi Filip Bridlav rekao je da se time jača podrška borbi protiv Islamske države, te pomaže Turskoj da reši određene probleme u vezi sa vazdušnim prostorom te zemlje.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.