SAD i Rusija - nešto kao hladni rat

Izvor: BKTV News, 14.Jun.2017, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD i Rusija - "nešto kao hladni rat"

Izjava američkog državnog sekretara Reksa Tilersona da su odnosi između SAD i Rusije na najnižem nivou od vremena "Hladnog rata", govori u prilog tezi da su odnosi između dve supersile veoma zategnuti, i to u trenutku kada globalna situacija upravo traži od njih da sarađuju u rešavanju nekih od ključnih neuralgičnih tačaka i problema u svetu (Sirija, Bliski istok, terorizam....).

Ova izjava dolazi upravo od predstavnika američke administracije predsednika Donalda >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Trampa, koji je pod salvom optužbi da je "pod ruskim uticajem".

Loše odnose izmedju dve velike sile simbolizuje i činjenica da SAD prvi put u poslednjih 25 godina nisu zvanično čestitale Moskvi praznik „Dan Rusije“, u atmosferi u kojoj je u SAD-u ponovo više nego primetan „duh makartizma“ oličen u čitavom nizu istraga i svedočenja visokih zvaničnika američke administracije pred različitim komitetima Senata u vezi optužbi o navodnom ruskom mešanju u američke izbore, hakerskim napadima i kontaktima i vezama članova američke administracije sa ruskom stranom.

Nova američka administracija predsednika Donalda Trampa takodje je optuživana i da je pripremala ukidanje sankcija Rusiji, što su Senat i Kongres svojim odlukama vešto predupredili. Antiruska histerija u Americi se vešto potpiruje i preko medija, a svesrdno je podržava i deo političkog establišmenta, posebno onog koji je poražen na prethodnim predsedničkim izborima.

Medjutim, ne treba zaboraviti ni činjenicu da i medju republikancima postoji takodje veoma jak lobi koji se protivi normalizaciji odnosa sa Rusijom. U takvoj usijanoj ,,antiruskoj,, atmosferi, američki predsednik Donald Tramp i Bela kuća su pod velikim pritiskom da dodatno zatežu odnose sa zvaničnom Moskvom, i pored činjenice da neki od ključnih svetskih problema kao što je terorizam, borba protiv ISIS-a, kriza u Siriji i na Bliskom istoku, jednostavno nameću potrebu dogovora i saradnje izmedju SAD-a i Rusije.

I pored sve glasnijeg protivljenja pojedinih evropskih zemalja, SAD još uvek uspevaju da održe jedinstvo sa svojim saveznicima u Evropi, pre svega zemljama EU, po pitanju daljeg zadržavanja sankcija prema Rusiji. Iako je sve vidljivija velika ekonomska šteta koju evropske zemlje trpe upravo zbog tih sankcija.

Na terenu u Siriji sve je uočljivije da SAD i Rusija vode zasebnu borbu protiv ISIS-a, svaka na svoj način i sa svojim saveznicima. SAD sa tzv. sirijskom demokratskom opozicijom, a Rusija sa snagama Bašara Al Asada. Analitičari upozoravaju na opasnost direktne vojne konfrontacije dve velike sile u sirijskoj pustinji, u trenutku kada ISIS doživi konačni vojni poraz.

Borba SAD-a i njenih saveznika u Evropi da suzbije ruski uticaj, ponovo je bacila u ,,klinč“ NATO i Rusiju. Ni Balkan, po tradiciji, nije ostao imun na taj sukob velikih sila. Srbija dobro zna kako je teško održavati principijelan politički stav o vojnoj neutralnosti.

Istorija je pokazala sve negativne posledice onog predjašnjeg „Hladnog rata“. Novi nam sigurno nije potreban. Svi se nadamo da je strah od nuklearne kataklizme dovoljno veliki da ,,usijane glave,, sa obe strane i ne pomišljaju da „hladni rat“ postane „vreo“ i da politički sukob preraste u vojni. Nažalost, ima i onih koji smatraju da je oružani sukob SAD-a i Rusije u skorijoj budućnosti moguć ili čak izvestan.

Svet se menja, ali velike sile i dalje teraju po svome. I spremne su, samo da bi napakostile onoj drugoj (ili drugima), da naprave i izazovu velike probleme običnim ljudima gde to mogu ili gde to hoće. Savremeni svet ima previše svojih problema da bi tek tako mogao da apsorbuje još jedan, više-manje „Hladni rat“ izmedju SAD-a i Rusije. Globalni trenutak traži rešenja (a za to je potrebna saradnja SAD-a i Rusije), a ne produbljavanje sukoba izmedju velikih sila.

Ili je možda nekim centrima moći u interesu taj sukob...

Donald Tramp - hod po ivici opoziva (iz našeg ugla)
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.