SAD, Britanija i Francuska napale Siriju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Apr.2018, 08:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD, Britanija i Francuska napale Siriju

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska noćas su izvele vazdušne udare na Siriju, čija su meta, kako se navodi, bila tri glavna hemijska postrojenja.

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je da je naredio vazdušne napade na Siriju, posle čega je počela zajednička vojna akcija SAD, Velike Britanije i Francuske.

"Naredio sam oružanim snagama SAD da počnu precizne napade na mete povezane sa arsenalom hemijskog naoružanja sirijskog diktatora >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Bašara el Asada", rekao je Tramp u obraćanju naciji sinoć po američkom vremenu.

Pentagon je objavio da je napad usledio nakon potpuno uverljivih dokaza da je sirijski predsednik Bašar al Asad odgovoran za hemijski napad u kojem je korišćen gas hlorin.

Američki ministar odbrane Džim Matis i general Džozef Danford naveli su da su rakete sa brodova i iz aviona pogodile tri glavna hemijska postrojenja, što je izazvalo protivvazdušnu odbranu Sirije da reaguje.

Pentagon je saopštio da je cilj napada bilo "srce" Asadovih programa za razvoj i proizvodnju hemijskog oružja, javio je AP.

Matis je naveo da je napad bio jednokratan udar kako Asad ne bi ponovio upotrebu hemijskog oružja.

Britanska premijerka Tereza Mej saopštila je noćas da je dala naređenje britanskim snagama da izvedu precizne raketne udare na Siriju kako bi se uništilo njihovo hemijsko oružje, ističući da to nije pokušaj promene sirijske vlade, javio je Rojters.

Ona je izjavila da je zbog potrebe za brzim reagovanjem i zaštite "operativne sigurnosti", odlučila da se Britanija pridruži vazdušnim napadima na Siriju, bez prethodnog glasanja u parlamentu.

Francuski predsednik Emanuel Makron saopštio je da je napade na Siriju naredio jer su desetine muškaraca, žena i dece "masakrirani hemijskim oružjem za šta je nesumnjivo odgovorna sirijska vlada", istakavši da je "pređena crvena linija koju je Francuska postavila u maju 2017. godine".

Francuska ministarka odbrane Florans Parli izjavila je da je francuska vojska tokom noći gađala glavni sirijski centar za istraživanje hemikalija i još dva objekta, tvrdeći da je Rusija bila unapred obaveštena da će udari biti izvedeni.

Ministar spoljnih poslova Francuske Žan-Iv Le Drijan izjavio je da su ciljevi međunarodnih udara na Siriju ispunjeni i u ovoj fazi nisu planirani novi napadi, ali bi sirijska vlada trebalo da zna da bi i novi udari mogli biti u planu ukoliko Damask ponovo pređe "crvenu liniju", odnosno upotrebi hemijsko oružje.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je podržala vazdušne udare SAD, Francuske i Velike Britanije na Siriju kao "neophodnu i adekvatnu" akciju, kako bi se Sirija upozorila da ne koristi ponovo hemijsko naoružanje.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk poručio je, nekoliko sati nakon što su SAD, Britanija i Francuska izvele vazdušne udare na postrojenja sirijske vlade, da će "Evropska unija biti sa svojim saveznicima na strani pravde".

"Udari SAD, Francuske i Britanije jasno pokazuju da sirijski režim, zajedno sa Rusijom i Iranom, ne može da nastavi ovu ljudsku tragediju, barem ne bez ikakve cene", napisao je Tusk na svom zvaničnom nalogu na Tviteru.

Sudeći prema izveštajima zapadnih medija, noćašnji udari snaga SAD, Fracuske i Velike Britanije, za sada, neće biti ponovljeni, a reakcije Moskve se očekuju uvođenjem kontrasankcija.

Procenjuje se da noćašnji napad na Siriju neće imati neki efekat, jer nijedno važnije postrojenje nije pogođeno, javio je dopisnik CNN iz Bejruta.

Uticajni ministar u izraelskoj vladi Joav Galant, član bezbednosnog kabineta premijera Benjamina Netanijahua, poručio je da napadi izvedeni na Siriju predstavljaju "važan signal" Iranu, Siriji i libanskoj ekstremističkoj grupi Hezbolahu

Turska je pozdravila vazdušne udare na sirijsku vladu kao "adekvatan odgovor", naveli su izvori u turskom ministarstvu spoljnih poslova, javlja Rojters.

Sirija: Varvarski napad neće nas pokolebati

Sirijsko predsedništvo objavilo je video koji prikazuje sirijskog predsednika Bašara al Asada kako jutros stiže na posao, nekoliko sati nakon vazdušnih udara na čelu sa SAD u znak odgovora na navodni hemijski napad u Dumi.

"Jutro otpora", potpis je koji prati kratki video zapis, distribuiran na Telegram fidu sirijskog predsedništva.

Stotine Sirijaca protestvovalo je danas na trgu Omajad u Damasku, mašući sirijskim, ruskim i iranskim zastavama i transparentima sa simbolima pobede, a u znak podrške predsedniku Bašaru al-Asadu i prkosa noćas izvedenim napadima SAD, Britanije i Francuske na tu zemlju.

"Mi smo tvoji ljudi, Bašare", uzvikivali su oni.

Sirijski predsednik Bašar al Asad izjavio je da napad koji su predvodile SAD pojačava rešenost da se nastavi "borba i slamanje terorizma u svakom deliću nacije", prenosi Rojters.

Asad je to rekao u telefonskom razgovoru sa iranskim kolegom Hasanom Rohanijem, saopštilo je sirijsko predsedništvo.

Rohani je Asadu preneo da će Iran nastaviti da bude uz Siriju, "izražavajući uverenje da ta agresija neće oslabiti rešenost sirijskog naroda u ratu protiv terorizma".

Sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da zapadni napad na Siriju neće imati nikakvog uticaja na rešenost sirijske vojske u borbi protiv ekstremista i uspostavljavanju kontrole nad celom zemljom.

"Varvarska agresija...neće se ni na koji način odraziti na rešenost i upornost sirijskog naroda i njihovih herojskih oružanih snaga", navodi se u saopštenju, prenosi sirijska državna novinska agencija SANA.

U vazdušnim napadima SAD na Siriju povređeno je troje civila, a materijalna šteta je napravljena samo u naučno istraživačkom centru u okrugu Barzeh kod Damaska, javili su jutro sirijski mediji.

Sirijski državni mediji izvestili su da su udari koje predvode SAD prouzrokovali materijalnu štetu samo u naučno istraživačkom centru u okrugu Barzeh kod Damaska.

U raketnim napadima, koje su protekle noći SAD, Britanija i Francuska izvele protiv Sirije, niko nije poginuo, saopštila je sirijska vojska.

Rusija nije koristila svoje sisteme protivvazdušne odbrane u Siriji kako bi suzbila raketne udare SAD, Britanije i Francuske, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

REAKCIJE NA AMERIČKI NAPAD NA SIRIJU: Izrael: Važna poruka Iranu; Parli: Rusija je bila obaveštena

Izvor: Večernje novosti, 14.Apr.2018

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska noćas su izvele vazdušne udare na Siriju, u kojima je pogođena i vazdušna baza zapadno od Damaska, u blizini granice sa Libanom Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska noćas su izvele vazdušne udare...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.