Ruski stručnjaci za deminiranje stigli u Palmiru

Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Mar.2016, 09:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski stručnjaci za deminiranje stigli u Palmiru

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ruski stručnjaci za deminiranje stigli u Siriju, kako bi počeli sa raščišćavanjem drevnog grada Palmire.

Sirijske snage su nedavno oslobodile Palmiru od ekstremista takozvane Islamske države, uz pomoć vazdušnih udara ruskih vazduhoplovnih snaga, okončavši destomesečnu vladavinu terorista u tom gradu čiji su arheološki spomenici pod zaštitom Uneska. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

Rusija je obećala da će pomoći sirijskoj vladi da očisti arheološka nalazišta od mina, a Ministarstvo odbrane u Moskvi je saopštilo da je prva grupa za deminiranje stigla rano jutros u rusku bazu u Siriji, prenosi AP.

Još se ne zna kada će oni tačno otići u Palmiru, a očekuje se da će deminiranje trajati nekoliko meseci.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Genadij Gatilov rekao je da misija Uneska ne može da dođe u Palmiru pre nego što bude izvršeno razminiranje i da je zato neophodno da se to učini što pre.

"Veliki deo Palmire je miniran i potrebne su hitne mere da se ova teritorija očisti od mina, bez čega ne može da počne obnova istorijskih spomenika," rekao je Gatilov, prenosi TASS.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Ruski demineri stigli u Palmiru, uskoro čišćenje

Izvor: B92, 31.Mar.2016

Moskva -- Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruski stručnjaci za deminiranje stigli u Siriju, kako bi počeli sa raščišćavanjem drevnog grada Palmire...Sirijske snage su nedavno oslobodile Palmiru od ekstremista takozvane Islamske države, uz pomoć vazdušnih udara ruskih vazduhoplovnih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.