Rusija šalje i protivvazdušne rakete u Siriju

Izvor: Akter, 05.Nov.2015, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija šalje i protivvazdušne rakete u Siriju

Rusija je poslala protivvazdušne rakete u Siriju kako bi zaštitila svoje avione koji učestvuju u vazdušnim napadima u toj zemlji, rekao je danas komandant ruskih vazdušnih snaga.

"Uračunali smo sve moguće pretnje. Poslali smo avione lovce, bombardere, helikoptere, ali i antivazdušne rakete", izjavio je general Viktor Bondarev u intervjuu za dnevnik Komsomolska pravda.

Rusija je krajem septembra počela vazdušne napade protiv boraca Islamske države u Siriji na zahtev >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << predsednika te zemlje Bašara al-Asada, svog dugogodišnjeg saradnika, a ruski zvaničnici isticali su da će Rusija sprovoditi isključivo operacije iz vazduha, navodi AP.

"Mogući su različiti slučajevi više sile. Zamislimo da vojni avion bude uhvaćen ma teritoriji u susedstvu Sirije i usmeren protiv nas. Moramo na to biti spremni", dodao je Bondarev, a preneo AFP. On nije naveo koji tip rakete je poslat.

Komandant snaga NATO-a u Evropi Filip Bridlav (Philip Breedlove) izrazio je zabrinutost krajem septembra zbog akcija Rusije protiv Islamske države u Siriji, za koje smatra da im je cilj da zaštite predsednika Sirije Bašara al-Asada.

Rusija i zapadne zemlje tokom prethodnih nekoliko sedmica učestvuju u intenzivnim diplomatskim pregovorima za pronalaženje političkog rešenja u Siriji, u kojoj od 2011. godine besni rat u kojem je poginulo 250.000 ljudi, dok su milioni morali da pobegnu.

Vlasti u Moskvi najavile su da će naredne sedmice organizovati rundu pregovora između sirijskih zvaničnika i opozicionih lidera, pri čemu se za sada zna da je sirijska vlada pristala da učestvuje dok nije jasno koje opozicione grupe bi mogle da dođu.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.