Prva borbena misija „Admirala Kuznjecova“

Izvor: Vostok.rs, 16.Nov.2016, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva borbena misija „Admirala Kuznjecova“

Ekipa RT-a imala je priliku da vidi prve borbene operacije ruskog nosača aviona "Admirala Kuznjecova", odnosno kako borbeni avioni Su-33 poleću sa palube kako bi izvršili borbena dejstva po džihadistima u sirijskim provincijama Homs i Idlib.

U utorak je ruska vojska pokrenula operaciju širokih razmera protiv terorista u dve provincije Sirije koristeći nosač avion "Admiral Kuznjecov" i fregatu "Admiral Grigorovič", a koji su deo ruske pomorske grupe van sirijske obale u istočnom Mediteranu.



Ekipi RT-a trebalo je oko pola sata da stigne na brod pomoću helikoptera iz ruske vazduhoplovne baze u provinciji Latakija.

"Kada smo stigli avioni su uvežbavali poletanje i sletanje, kao i vazdušne manevre sa krajnjim ciljem da unište teroriste u Siriji," rekao je član ekipe RT-a Igor Ždanov.



On je rekao da su svi avioni na palubi potpuno opremljeni naoružanjem i spremni za borbenu misiju, noseći bombe visoke preciznosti teške 500 kg, koje eksplodiraju do jednog metra od bilo kog cilja.

Brod "Admiral Kuznjecov" izgrađen u Crnomorskom brodogradilištu opslužuje skoro 2.500 članova posade, a nosi desetine borbenih aviona i helikoptera. Glavni borbeni avion je Suhoj Su-33, koji obavlja sve zadatke, od odbrane flote i vazdušne podrške, preko korištenja za direktnu vatrenu podršku pri pomorskom desantu, kao i za izviđanje i postavljanje pomorskih mina.



Brod nosi i helikoptere Kamov Ka-27 i Kamov Ka-27S za borbu protiv podmornica, a koji se koriste i za traganje pri spasilačkim misijama, a služi i kao mali mali transporter.

RT ekipa je imala sreće da prisustvuje prvom borbenom poletanju aviona Suhoj, koji su u utorak dejstvovali po fabrikama i skladištima oružja džihadista u Homs i Idlib provinciji. Tačna lokacija ciljeva nije objavljena od strane Ministarstva odbrane, ali je snimak napada objavljen javno.

Za razliku od mnogih drugih nosača aviona, "Admiral Kuznjecov" je takođe i raketna krstarica koja je zaštićena raketama "Kinžal", koje se mogu koristiti kako bi se brod zaštitio od avio-napada i od neprijateljskih brodova.

RT posada je saopštila da jedan vojni helikopter osmatra rusku pomorsku grupu danima, a saopštava se da je poslat sa jednog od NATO brodova koji su takođe stacionirani u Mediteranu.

Vostok, RT

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut
 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Moskva: U ruskom bombardovanju u Siriji ubijeno 30 terorista

Izvor: Beta, 17.Nov.2016, 08:52

Trideset džihadista je ubijeno u ruskom bombardovanju u sirijskoj provinciji Idlib, saopštlo je jutros Ministarstvo odbrane Rusije.Oni su bili pripadnici grupe Fateh Al-Sham - bivši Front Al-Nosra, ogranak Al-Kaide u Siriji. Bombardovanje je bilo još u utorak i to kao prvo u Idlibu, na severozapadu...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.