Propala mu svadba, pa otišao u džihadiste

Izvor: Radio 021, 11.Avg.2015, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Propala mu svadba, pa otišao u džihadiste

Ebrahim H. iz Nemačke, kome se sudi zbog učešća u aktivnostima Islamske države, objasnio je da je odlučio da ide u Siriju pošto mu je propala svadba.

"Osećao sam se poniženo. Bio sam ljut na svoje roditelje. Želeo sam jednostavno da odem", ispričao je ovaj dvadesetšestogodišnji mladić pred sudom u gradu Celeu svoje razloge za odlazak među teroriste.

Ebrahim H. je krajem maja otišao sa suoptuženim Ajubom B. (27) u jedinice Islamske države gde se, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << posle nekoliko dana prijavio kao samoubica-atentator. "Ebrahim se u logoru brzo promenio", rekao je Ajub.

Atentat, gde je Ebrahim trebalo da učestvuje, propao je, a on se preko Tunisa, gde su mu roditelji bili na odmoru, Italije i Francuske vratio nazad za Nemačku, gde mu se sada sudi.

Nemačka je pooštrila paket antiterorističkih zakona, prema kojima je i sam pokušaj odlaska džihadista u krizne, ratne regione krivično delo. Ranije su krivično bile gonjene samo one osobe za koje se moglo dokazati da su u nekom od kampova boravile s namerom da posle izvode teroristička dela.

Statistika u Nemačkoj pokazuje da broj ekstremnih islamista raste. Iz Savezne Službe za zaštitu ustava upozoreno je u jednom izveštaju da je broj salafista u Nemačkoj povećan na preko 7.000 osoba sa tendencijom daljeg rasta i da salafisti i u Nemačkoj žele da stvore islamsku državu. Svaki osmi džihadista je, prema podacima te službe, konvertit, odnosno, prešao u islam, tri četvrtine su muškarci i 90 odsto njih ima nemački pasoš.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.