Pobunjenici ne daju garancije Asadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Apr.2012, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobunjenici ne daju garancije Asadu

BEJRUT -

Komandant pobunjeničke Slobodne vojske Sirije Rijad al-Asad odbio je zahtev režima iz Damaska da opozicija pruži "pisane garancije" da će položiti oružje, pre nego što vlasti povuku svoju vojsku iz gradova.

Pukovnik Rijad al-Asad rekao je danas da Slobodna vojska Sirije ne priznaje režim predsednika Asada, i da zbog toga neće dati garancije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Rijad al-Asad rekao je za agenciju AP, telefonom iz Turske, da ako režim bude ispunio plan od šest tačaka specijalnog izaslanika UN i Arapske lige Kofija Anana, i njegova grupa će proglasiti prekid vatre.

On je istakao da vlada treba da povuče svoje snage u baze, i ukloni kontrolne punktove sa ulica.

Sirijske vlasti tražile su pre nekoliko sati "pisane garancije" od opozicije da će položiti oružje.

Prema tom sporazumu, sirijska vojska trebalo bi do 10. aprila da se povuče iz gradova, a da se u narednih 48 sati uspostavi prekid nasilja.

U međuvremenu, nasilje u Siriji ne prestaje. U jučerašnjim žestokim napadima vojske u gradovima koji su pod kontrolom pobunjenika poginulo je više od 100 ljudi, od kojih su 87 bili civili, navela je opozicija.

U sukobima sa snagama reda, najviše u provinciji Idleb, danas je poginulo sedam osoba, prema podacima nevladinih organizacija.

Za više od godinu dana, koliko u Siriji traje pobuna protiv Asadovog režima, poginulo je više od 9.000 ljudi, prema procenama UN.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.