PUTIN REŠIO PROBLEM: Postignut veliki dogovor na severu Sirije, zaustavljeno najgore!

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Apr.2021, 17:33

PUTIN REŠIO PROBLEM: Postignut veliki dogovor na severu Sirije, zaustavljeno najgore!

Bilo je krvi do kolena

Sukobi u gradu Kamišliju na severoistoku Sirije konačno su zaustavljeni kao rezultat privremenog sporazuma o prekidu vatre između provladinih Nacionalnih odbrambenih snaga (NDF) i Asajša, bezbednosnog krila Sirijskih demokratskih snaga.

Dogovor, uz posredovanje ruske vojne policije, postignut je 23. aprila. U početku je primirje trebalo da se završi u 10 sati po lokalnom vremenu. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Međutim, obe strane su se složile da prodube prekid vatre za još 24 sata.

Sukobi su izbili kao rezultat ličnog spora između arapskih plemenskih boraca iz NDF-a i pripadnika Asajša u okrugu Taji kasno 20. aprila. Tokom sukoba, Asajš je uspeo da zauzme veći deo okruga.

Prema Sirijskoj opservatoriji za ljudska prava, u sukobima je poginulo šest boraca NDF-a, a sedam ih je ranjeno. Sa druge strane, Asajš je izgubio dvoje svojih boraca, dok je još šest povređeno.

Asajš je 24. aprila predao tela trojice boraca NDF-a koji su ubijeni tokom sukoba u okrugu Taji kao gest dobre volje. Sukobi u Kamišliju takođe su odneli živote civila, vođe plemena Hajis al-Žarijan i 14-godišnjeg Mahmud Mahmuda. Izvešteno je da je ranjeno još devet civila.

Ilham al-Abdulah, komandant Asajša, rekao je za novinsku agenciju "Havar" da se sukob u Kamišliju neće završiti sve dok NDF ne bude uklonjen iz okruga Taji.

- Plaćenici NDF-a nastavljaju napade i provokacije i mi nastojimo da ih u potpunosti uklonimo iz okruga - rekao je komandant.

- Mi ćemo, kao unutrašnje snage bezbednosti, zaštititi svoja područja od bilo kakvih napada - dodao je on.

Uprkos jakom nastupu Asajša, nekoliko izvora je izvestilo da će se SDF zaista povući iz Tajia. Međutim, NDF se neće vratiti. Okrugu će biti vraćena Sirijska arapska vojska ili sirijska policija.

Sukobi u Kamišliju bili su još jedan ozbiljan udarac za odnose između Damaska i SDF-a. Uprkos deljenju mnogih interesa, dve strane tek treba da postignu političko rešenje.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.