Oštar odgovor Izraela na granate iz Sirije

Izvor: RTS, 21.Okt.2017, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštar odgovor Izraela na granate iz Sirije

U odgovoru na projektile koji su greškom pali na izraelski deo Golanske visoravni, izraelska vojska napala je mete u Siriji, javljaju izraelski mediji.
Izraelska vojska je saopštila da, uprkos činjenici da su projektili pali u Izrael zbog prelivanja sukoba u susednoj zemlji, bilo ih je toliko da je bio neophodan oštar izraelski odgovor. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Isti izvori navode da je primećeno pet projektila kako padaju na izraelsku teritoriju na severnom području Golana, a da su pronađena samo četiri. Svi su pali na otvoreno i nije bilo povreda ni štete.
"Izraelske odbrambene snage neće tolerisati ni jedan pokušaj da se povredi suverenitet države Izrael i bezbednost njenih stanovnika i smatra sirijski režim odgovornim za ono što se dešava na njenoj teritoriji", navela je vojska u saopštenju.
U četvrtak je izraelska vojska napala mete u Siriji, kada se takođe greškom prelila vatra iz sukoba na Golanu.
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je rekao da Izrael neće to tolerisati.
"Imamo jasnu politiku. Napašćemo svakoga ko nas napadne, nećemo prihvatiti prelivanje. Ako nas napadnu, uzvratićemo vatru i neće proteći mnogo vremena", rekao je Netanjahu.
Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman najavio je da će svako kršenje suvereniteta države Izrael naići na odlučan odgovor.
Liberman je rekao da Izrael smatra sirijskog predsednika Bašara el Asada odgovornim za sve što se događa na sirijskoj teritoriji, sugerišući da ne bi trebalo testirati strpljenje Izraela i crvene linije.
U ponedeljak su izraelske nage napale protivavionsku bateriju istočno od Damaska nakon što je ispaljena raketa na izraelske avione.
Sirijska vojska je upozorila na opasne posledice posle tog udara, tvrdeći da je izraelski avion pogođen.
Izrael nastoji da se držo po strani sukoba koji godinama besni u susednoj Siriji, ali uvek odgvora na prelivanje vatre i više puta su izraelske vazduhoplovne snage napadale konvoje oružja navodno namenjene s libanskom Hezbolahu koji se u tom ratu bori na strani Asadovih snaga.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Borba za Golansku visoravan: Izrael opet granatirao Siriju

Izvor: Vesti-online.com, 21.Okt.2017

Izraelska policija je izvela napad na tri artiljerijske pozicije sirijske vojske kao odgovor na granatiranje jevrejskog dela Golanske visoravni...Prema saopštenjima izraelskog Ministarstva odbrane, na severni Golan je lansirano pet raketa iz Sirije, registrovane četiri eksplozije na teritoriji Izraela...Kao...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.