Osam muškaraca optuženo da su bili borci ID u Siriji

Izvor: B92, 18.Dec.2019, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osam muškaraca optuženo da su bili borci ID u Siriji

Lisabon -- Podnete su optužbe za terorizam protiv osam Portugalaca osumnjičenih da su se borli na strani tzv. Islamske države u Siriji saopštilo je tužilaštvo u Portugalu.

Oni se sumnjiče da su bili umešani u otmicu britanskog ratnog dopisnika Džona Kentlija i holandskog fotografa Jeruna Urlemensa, prenosi AP.

Slučaj je otvoren 2013. godine, nakon što su portugalske vlasti dobile informaciju o otmici od britanskih kolega, a poslednjih šest godina istražitelji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su pratili tragove muškaraca i njihovu radikalizaciju.

Kako se navodi, oni su prešli u islam i pridružili se ID, a zatim otputovali u tu zemlju zajedno sa svojim ženama i decom, zbog čega su optuženi za pridruživanje, pružanje podrške i regrutovanje u ime te terorističke organizacije.

Od osam osumnjičenih muškaraca dvojica su u Portugalu gde se ispituju, dok se za šestoricu ne zna gde se nalaze.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.