Odbor američkog Senata odobrio plan napada na Siriju

Izvor: Vostok.rs, 05.Sep.2013, 09:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbor američkog Senata odobrio plan napada na Siriju

05.09.2013. -

Spoljnopolitički odbor SAD je, u sredu, izglasao plan predsednika Baraka Obame o napadu na Siriju, u znak odmazde zbog, prema tvrdnjama, upotrebe hemijskog oružja od strane vođe režima Bašar al-Asada.

Glasanje Odbora, u sredu popodne, se završilo sa većinskim brojem glasova za predlog zakona o regovanju američke vojske na Asadov režim, a koji ide dalje na raspravu u Senatu.

Odbor je glasao 10 naprema 7 u korist upotrebe vojne sile, uz jednog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << zakonodavca koji se izjasnio kao "prisutan."

Ukoliko Kongres pređe na odobrenje zahteva Predsednika, SAD bi uskoro mogao da pokrene ograničeni napad na Siriju, koji bi trebao da opomene Asada, zbog navodne upotrebe hemijskog oružja, 21. avgusta van Damaska. Obamina administracija kaže da je više od 1.400 ljudi, uključujući stotine žena i dece, ubijeno u tom napadu.

Glasanje je usledilo samo dan nakon što je Odbor filovao državnog sekretara Džona Kerija, sekretara odbrane Čaka Hagela i načelnika Združenog generalštaba, generala Martina Dempsija, o planovima predsedničke administracije za Siriju.

Predsednik i vodeći članovi njegovog kabineta su, u poslednjih nekoliko dana, ulagali molbe Kongresu da odobri akciju protiv Asada, koja će, po obimu, biti ograničena, i treba da opomene sirijskgog vođu i degradira njegovu sposobnost da i dalje upotrebljava hemijsko oružje.

Nakon bure kritika, Obama je rekao da će, tokom vikenda zatražiti od Kongresa da odobri napad, umesto da koristi druge načine za odobrenje. Prema rečima Predsednika, Asadova navodna upotreba hemijskog oružja predstavlja nestanak međunarodnih normi, što daje ovlašenje SAD da odgovori na to.

I Obama i Keri su istakli namere administracije da zabrani da amerika čizma dodirne tlo Sirije. Međutim, kritičari tog plana se protive bilo kakvom poduhvatu u kome SAD interveniše u spoljnom sukobu koji se , kako kažu, ne tiču domaćih interesa.

Senator Džon Mekejn (R-Arizona), u početku velika pristalica plana predsednika o Siriji, najavio je ranije ove nedelje da je bio rezervisan prema rezoluciji koja bi ograničila angažovanje SAD u inostranstvu na manje od 90 dana. U sredu je, međutim, prebacio svoju odgovornost na Odborovu izmenu amandmana, čije je on autor, pozivajući se na akciju SAD-a u Siriji, da bi Asadov zamah na bojnom polju dobio „suprotan pravac“. S druge strane, sekretar Keri je insistirao na tome da Obamina administracija - koja je zaista zainteresovana za uklanjanje Asada sa njegovog položaja – ne nagoveštava da će se uključiti u sirijski građanski rat.

"Ne želim da ova rasprava bude o tome šta se dešava u pogledu promene režima i većim pitanjima", rekao je Keri tokom rasprave u Predstavničkom domu, u sredu.

Već sledeće nedelje sledi glasanje Senata o potencijalnom napadu na Siriju.

Za upotrebu vojne sile su, u sredu, glasali demokratska senatorka Barbara Bokser (Kalifornija), Ben Kardin (Merilend), Džin Šahin (Nju Hempšir), Kris Kuns (Delaver), Dik Durbin (Ilinois), Bob Menendez (Nju Džersi) i Tim Kejne (Virdžinija), kao i republikanci Bob Korker (Tenesi), Jef Flejk (Arizona) i Mekejn.

 

 

Izvor: RT    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.