Netanjahu za obaranje ruskog aviona okrivio Siriju

Izvor: N1 televizija, 18.Sep.2018, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Netanjahu za obaranje ruskog aviona okrivio Siriju

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je u telefonskom razgovoru s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, izrazio saučešće zbog pogibije 15 ruskih vojnika nakon obaranja ruskog aviona sirijskom raketom nad Sirijom i za to okrivio tu susednu zemlju.

"Sirija snosi odgovornost za obaranje izviđačkog aviona Iljušin 20", rekao je izraelski lider, saopštio je njegov kabinet.

Netanjahu je takođe >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << ponovio da je Izrael odlučan da spreči vojno učvršćivanje Irana u susednoj Siriji i da omete pokušaje Teherana da naoruža libanski Hezbolah smrtonosnim oružjem u cilju da se upotrebi protiv jevrejske države.

Izraelski lider je naglasio važnost nastavka bezbednosne saradnje s Rusijom koja je spasila mnoge živote na obe strane, kako je rekao.

On je ponudio Rusiji sve neophodne podatke kako bi se istražio inicident, uključujući i slanje komandanta izraelskih vazduhoplovnih snaga u Moskvu, preneli su izraelski mediji.

Rusija je okrivila Izrael za pogibiju svojih vojnika, rekavši da se ruski avion našao u unakrsnoj vatri pošto su četiri izraelska aviona napala ciljeve na severozapadu Sirije. Rusko Ministarstvo odbrane je je ocenilo da su izraelski borbeni avioni stvorili "opasnu" situaciju u Latakiji, u čijoj je blizini sirijska vazdušna odbrana oborila rusku letelicu.

Kako je navedeno, Izrael je upozorio Moskvu o planiranoj operaciji samo jedan minut pre nego što su izraelski avioni napali sirijsko postrojenje oružja.

Sirija je rekla da je njena protivvazdušna odbrana aktivirana i da je presrela izraelske avione, ali se ispostavilo da je umesto njih pogodila ruski izviđački avion koji se vraćao u rusku bazu na sirijskoj obali Sredozemnog mora.

Petnaest ruskih vojnika je poginulo zbog "neodgovornih akcija" Izraela, saopštilo je rusko Ministarstvo, dodavši da zadržava pravo da preuzme odgovarajuće mere.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je, međutim, kasnije da Izrael nije odgovoran za obaranje aviona u ponedeljak uveče.

"To izgleda kao lanac tragičnih okolnosti, jer izraelski avion nije oborio našu letelicu", rekao je Putin.

Njegovu izjavu su izraelski mediji su označili kao promenu tona u odnosu na raniju optužbu Rusije za "neprijateljsku provokaciju" Izraela u udaru na lučki grad Latakiju koji je doveo da obaranja ruskog aviona.

Na pitanje da uporedi obaranje ruskog aviona 2015. godine za koji je odgovorna Turska, predsednik Rusije je rekao da je to "drugačija situacija".

"Turski borbeni avion je svesno oborio naš avion", rekao je Putin.

On je, međutim, podržao saopštenje Ministarstva odbrane za koje je rekao da je u potpunosti s njim koordinisano.

"Mere odmazde će biti usmerene pre svega na pojačanje bezbednosti naših vojnika i instalacija u Siriji. To će biti mere koje će svi videti", rekao je Putin

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.