Nemačka šalje prve avione tornado u misiju protiv IS

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Dec.2015, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka šalje prve avione "tornado" u misiju protiv IS

Nemačka će u četvrtak poslati dva izviđačka aviona "tornado" i 40 vojnika u Tursku, kao podršku borbi protiv ekstremističke grupe Islamska država u Siriji, saopštila je nemačka vojska.

Pripadnici 51. divizije Imelman napustiće bazu Jagel na severu Nemačke avionom "A400M" koga će slediti dva od šest aviona "tornado".

Avion za dopunu goriva "A310MRT" biće, takođe, angažovan, od baze Keln-Van do >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << vazduhoplovne baze Indžirlik u Turskoj, navodi se u saopštenju.

Nemački poslanici odobrili su prošlog petka raspoređivanje do 1.200 vojnog osoblja i aviona koji će se priključiti međunarodnim vojnim operacijama protiv IS, kao podršku Francuskoj nakon terorističkih napada 13. novembra.

Šest aviona "tornado" opremljeni su tehnologijom za nadgledanje, koja im omogućava da prave fotografije i infracrvene snimke, čak i po noći i nevremenu, i da ih prenose u realnom vremenu do stanica na zemlji, preneo je AFP.

Berlin je, takođe, saopštio da će poslati fregatu kao podršku francuskom nosaču aviona Šarl de Gol u istočnom delu Sredozemnog mora.

Nemačka ne namerava da se uključi u kampanju vazdušnih udara, za razliku od Francuske, SAD i Britanije.

Ova država je posle Drugog svetskog rata bila po pravilu nevoljna da šalje svoje vojnike u aktivnu borbu u strane zemlje, iako se priključivala međunarodnim misijama na Balkanu i drugim mestima, kao i koaliciji NATO u Avganistanu, navela je francuska agencija.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Nemački "tornado" skenira ISIS u Siriji

Izvor: Mondo, 08.Dec.2015

Nemačka će u četvrtak poslati dva izviđačka aviona "tornado" i 40 vojnika u Tursku, kao podršku borbi protiv ekstremističke grupe Islamska država u Siriji, saopštila je nemačka vojska...Pripadnici 51. divizije Imelman napustiće bazu Jagel na severu Nemačke avionom "a400m" koga će slediti...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.