Nasilje ID prema manjinama je genocid

Izvor: B92, 20.Apr.2016, 23:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nasilje ID prema manjinama je genocid"

London -- Britanski poslanici glasali su jednoglasno za predlog da se nasilje takozvane ID protiv etničkih i verskih manjina u Siriji i Iraku proglasi za genocid.

Oni su pozvali vladu da učini više kako bi privela pripadnike te organizacije pravdi.

Britanska vlada se dosad uzdržavala da nasilje ID protiv jazida, hrišćana i šiitskih muslimana proglasi za genocid uz obrazloženje da je to pitanje za medjunarodni sud.

Međutim, Međunarodni krivični >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sud ne može da donese ocenu da li je neko nasilje genocid ukoliko mu se ne postavi to pitanje, navela je poslanica Fiona Brus, koja je iznela predlog u parlamentu.

"Zbog toga je podrška ovom predlogu tako važna", rekla je ona, prenosi Rojters.

Američki državni sekretar Džon Keri, američki Predstavnički dom, Evropski parlament i Parlamentarna skupština Saveta Evrope su već akcije ID opisali kao genocid.

Predlogom poslanika se, takodje, britanska vlada poziva da traži od Saveta bezbednosti UN da Medjunarodnom krivičnom sudu preda jurisdikciju nad ovim pitanijem, kako bi "počionoci bili privedeni pravdi."
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.