Mrkić: Stav Srbije o Siriji posle stava EU

Izvor: Kurir, 07.Sep.2013, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrkić: Stav Srbije o Siriji posle stava EU

Ja znam osećanja našeg naroda kada su u pitanju sankcije i bombardovanje, ali situacija danas u Siriji i situacija u Srbiji 1999. godine su dramatično različite i takva vrsta poređenja ne stoji, naveo je ministar spoljnih poslova Srbije

BEOGRAD - Srbija će zvaničan stav o Siriji izneti onda kada Evropska unija zauzme "jasan i napismen" stav o tome, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić i ocenio da se ta situacija ne može uporediti sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << onom u Srbiji 1999.godine.

On je odbacio ocene da se Srbija nije oglašavala povodom sirijske krize, napominjući da je u proteklih sedam dana dva puta javno govorio o tome.

"Ja znam osećanja našeg naroda kada su u pitanju sankcije i bombardovanje, ali situacija danas u Siriji i situacija u Srbiji 1999. godine su dramatično različite i takva vrsta poređenja ne stoji, iz istorijskih, geografskih i činjeničnih razloga", konstatovao je Mrkić.

Dok se sirijska kriza razvijala, Srbija je, prema njegovim rečima, imala sopstvene prioritete i pridruživala se izjavama EU, po inerciji uobičajenoj za zemlje kandidate za članstvo u Uniji.

Takve izjave, objasnio je Mrkić, uglavnom odražavaju ono što mi politički mislimo o tome, mada možda ne i ono što emocionalno smatramo.

"U ovom trenutku, vidimo da nema zajedničkog stava EU", rekao je Mrkić i potvrdio da će Srbija izneti zvaničan stav o tekućoj situaciji u Siriji onda kada EU zauzme "jasan i napismen" stav o tome.

"Srbija se gnuša hemijskog oružja. Ako bi postojao pouzdan dokaz da su snage pod kontrolom Vlade Sirije upotrebile takvo oružje, nema sumnje da bi Srbija to najoštrije osudila", poručio je Mrkić i podsetio da je Srbija svoje stokove hemijskog oružja uništila još pre 2000.godine.

"Razume se da mi mislimo da vojne intervencije dolaze u obzir na osnovu odluka Saveta bezbednosti UN. Naravno da bismo mi voleli da svaki put kada se slične stvari događaju to bude na osnovu odluke Saveta bezbednosti i mi ćemo to uvek imati kao stav", naglasio je Mrkić.

Kada je reč o Siriji, takve odluke za sada nema, dodao je Mrkić, "ali u politici je sve moguće, možda se takva odluka donese preko noći".

Upitan o nagađanjima da bi Nemačka mogla da odustane od uslovljavanja Srbije u slučaju uspeha lokalnih izbora na Kosovu, Mrkić je rekao da ne može da se izjašnjava o internim pitanjima nemačke diplomatije i naglasio da Brisel, koji projektuje zajedničku politiku EU, te izbore tretira kao prioritet.

"Nama je, kao Vladi Srbije, izuzetno stalo da ti izbori uspeju", objasnio je Mrkić, "jer se na taj način međunarodno legalizuju sve strukture srpskog stanovništva na Kosovu".

"Priča da jedna članica EU može sve da preokrene je duboko netačna. U EU postoji usaglašavanje i Srbija, po prvi put, uživa najiskreniju podršku ogromne većine zemalja", ocenio je Mrkić.

Nemačka je izuzetno bitna za postojanje i funkcionisanje EU, ali se, kako je rekao Mrkić, ponašanje EU ne može tumačiti kao nešto što je formirano u Berlinu.

"Kod nas se uvrežilo mišljenje da nas koči Nemačka, da je Nemačka nama najgora...ali ja se sa tim iskreno ne slažem. Mislim da će Nemačka u finalu finala nama pomogne. Tako to doživljavam na ovoj funkciji, ali ne kao ličnost, nego kao ministar", zaključio je Mrkić.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Mrkić: U Srbiji se misli da je Nemačka nama najgora, ali nam u finalu finala pomogne

Izvor: Blic, 07.Sep.2013

Srbija će zvaničan stav o Siriji izneti onda kada Evropska unija (EU) zauzme "jasan i napismen" stav o tome, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić u intervjuu za nedeljno izdanje Politike, ali je ocenio da se ta situacija ne može uporediti sa onom u Srbiji 1999.godine. Mrkić se...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.