Mistura: Ima dokaza da je na Alep bačen hlor

Izvor: RTS, 11.Avg.2016, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mistura: Ima dokaza da je na Alep bačen hlor

Ujedinjene nacije i Rusija pokušavaju da se dogovore o obustavi borbe koja bi omogućila isporuku humanitarne pomoći u sirijskom gradu Alepu. UN upozoravaju da za oko dva miliona civila koji su zarobljeni u njemu "vreme ističe". Sirijski zvaničnici odbacuju optužbe o upotrebi hemijskog oružja.
Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura izjavio je da se istražuju vesti o tome da je na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Alep bačen gas za koji se veruje da je hlor.

"Ima dosta dokaza da se to zaista dogodilo", rekao je on novinarima, napominjući da će taj napad, ukoliko bude definitivno potvrđen, biti jednak ratnom zločinu, preneo je Rojters.
Rusija je juče saopštila da će od danas uvesti tročasovnu obustavu vatre na dnevnoj bazi u Alepu kako bi humanitarni konvoji mogli bezbedno da uđu u grad, ali posrednik UN kaže da to nije dovoljno.
Savetnik UN za humanitarana pitanja Jan Egeland rekao je da je za bezbednu isporuku pomoći potrebna 48-časovna pauza.
"Ono što je danas novo i pozitivno jeste što je Ruska Federacija saopštila da bi volela da sedne sa nama i drugim kopredsedavajućim (SAD) kako bismo razgovarali kako da predlog UN bude sproveden", rekao je on.
Inače, sirijski zvaničnici odbacili su optužbe o napadu hlorom u opozicionoj četvrti u gradu Alepu i naveli su da sirijska vojska nikada ne bi koristila hemijsko oružje.
Oni su optužili pobunjenika za fabrikovanje i lažno plasiranje informacija o napadu.
Britanska opservatorija za ljudska prava javila je ranije danas da su vladine snage bacale burad kao bombe na pobunjeničko predgrađe Zubdija. 
U napadu je poginulo četvoro ljudi, a više ih je povređeno i ima problema sa disanjem. 
Opservatorija nije pominjala da je u napadu korišćeno hemijsko oružje.
Kako prenosi pariski dnevnik Figaro, Sirijska grupa za civilnu zaštitu je saopštila da je konstatovala smrt tri osobe i 22 ranjenih nakon što je bure koje je, izgleda, sadržalo hlor bačeno na kvart Zubdija. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

UN: Alep najverovatnije bio meta hemijskog napada

Izvor: Blic, 11.Avg.2016

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Stafan de Mistura izjavio je danas da postoji veliki broj dokaza koji pokazuju da je grad Alep na severu Sirije bio meta hemijskog napada, javlja Rojters...- Mnogo je dokaza da jeste izveden napad gasom i, ukoliko se to potvrdi, to bi bio ratni zločin...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.