Misija UN će zaštiti režim primirja u Siriji

Izvor: Vostok.rs, 29.Apr.2012, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misija UN će zaštiti režim primirja u Siriji

29.04.2012. -

30. aprila svih 30 članova prve grupe posmatrača UN će početi da rade u Siriji. Za šefa misije je imenovan norveški general Robert Mud. Predstavnik UN i Lige arapskih država za Siriju Kofi Anana će insistirati na što bržem povećanju broja posmatrača na 300 ljudi.

Ove nedelje je režim primirja između vlasti i oružane opozicije kontrolisalo 10 posmatrača UN. Intenzivnost borbenih akcija u Siriji je uspelo smanjiti, ali situacija ostaje napeta. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs <<

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je izrazio negodovanje što vlada sve do sada nije povukla snage i teško naoružanje iz naselja. Sa svoje strane Liga arapskih država namerava da se obrati SB UN sa pozivom da zaštiti civile, - istakao je njen generalni sekretar Nabil al-Arabi.

Primena prema Siriji 7. paragrafa statuta UN Za neuvažavanje objavljenog primirja ne znači direktno vojno mešanje. Ona podrazumeva nove sankcije. Međutim, hoće li pristati na to SB UN?

Sa svoje strane stalni predstavnik SAD Sjuzan Rajs ne veruje da će misija posmatrača UN moći da reguliše situaciju u Siriji.

Strplenje SAD je pri kraju. Planiramo da pažljivo pratimo hoće li moći misija posmatrača UN da pruži uticaj, na koji smo se svi nadali. Ako ona ne bude uspela, u toku 90 dana ćemo se obratiti SB UN i razmotriti kakav pritisak može da se pruži.

Međutim, u Rusiji smatraju da je provokator neuspeha primirja, koje je uspostavljeno 12. aprila, sama sirijska opozicija. Šef MIP RF je izjavio:

Primirje za sada još nije stabilizovano, jer opozicione oružane grupe pokušavajau da organizuju provokacije, eksplozije, terorističke akcije, gađanje vladinih snaga i zgrada. Oni žele da onemoguće izvršenje plana Anana i izazovu gnev međunarodne zajednice. Time oni pokušavaju da provociruju spoljno mešanje.

U četvrtak je šef jedne od sirijskih radikalnih opozicionih grupacija Noval Davalibi objavio u Parizu o stvaranju prelazne vlade Sirije. Njeni su zadaci isporuke oružja opozicionerima, podrška direktne međunarodne vojne invazije.

Predstavnici umerenog dela unutrašnje sirijske opozicije, naprotiv, potvrdili su spremnost da traže političke puteve izlaska iz krize. To je učinio u Moskvi lider Narodnog fronta za oslobođenje i promene Sirije Kadri Džamil.

On je saopštio da unutrašnja opozicija Sirije planira da ponovo poseti Moskvu narednih meseci i informiše o toku međusirijskog dijaloga. On je izrazio nadu na realne promene. Protekle nedelje su Moskvu posetili drugi predstavnici unutrašnje opozicije – lideri nacionalnog koordinacionog komiteta za demokratske promene. Zvanični predstavnik MIP RF Aleksandar Lukaševič je izjavio u vezi sa time.

Ruska strana takvim kontaktima podržava napore specijalnog izaslanika UN I LAD Anana. Njegov mandat obuhvata važan elemenat – doprinos što bržoj organizaciji međusirijskog dijaloga. U svakom slučaju koristimo sve mogućnosti rada i s unutrašnjom, i sa spoljnom opozicijom.

Istovremeno je Kina aktivirala napore u regulisanju krize u Siriji. Njeni kontakti i sa vlastima, i s opozicijom usmereni su na to da što pre počnu pregovori. U vezi sa time su u Moskvi sa zadovoljstvom konstatovali da je međunarodna zajednica svesna da je krizu nemoguće regulisati, ignorišući stav Rusije i Kine.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.