Maliki: Sirijski režim neće pasti

Izvor: B92, 01.Apr.2012, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maliki: Sirijski režim neće pasti

Bagdad -- Režim sirijskog predsednika al-Asada neće pasti i svaki pokušaj za njegovo nasilno rušenje rezultiraće krizom u regionu, kaže irački premijer Nuri al-Maliki.

"Prošlo je godinu dana i (Asadov) režim nije pao, on neće pasti i zašto bi pao?", rekao je Maliki na konferenciji za novinare u Bagdadu.

"Mi odbacujemo bilo kakvo naoružavanje (sirijskih pobunjenika) i proces svrgavanja režima, jer će to proizvesti veću krizu u regionu", kazao je Maliki, a preneo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << AFP.

Malikijeve izjave najoostrije su do sada, koje stižu iz Iraka, o sirijskoj krizi i još jedan napad na stavove država poput Katara i Saudijske Arabije koje se zalažu za naoružavanje sirijskih pobunjenika i odlazak Asada s vlasti.

Te dve zalivske države su poslale delegacije nižeg ranga na samit arapskih zemalja koji je održan u četvrtak u Bagdadu, što je katarski premijer prokomentarisao kao "poruku" Iraku.

Bez navođenja njihovih imena, Maliki je kazao da je "stav te dve države veoma čudan".

"One pozivaju na slanje oružja umesto na gašenje vatre, i one će čuti naš glas, mi smo protiv naoružavanja i protiv stranog mešanja", rekao je Maliki i dodao da će "države koje se mešaju u unutrašnje stvari Sirije, mešati u unutrašnje stvari bilo koje države".

Malikijeve izjave dolaze u trenutku kada se predstavnici evropskih, arapskih i drugih država sastaju u Istanbulu kako bi razmotrili načine za pružanje podrške sirijskoj opoziciji i primenu većeg pritiska na Asadov režim.

Turska, koja je domaćin konferencije "Prijatelji Sirije", prihvatila je više od 18.000 sirijskih izbeglica i prekinula bivši savez sa Sirijom, a Asada je pozvala da podnese ostavku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.