Lekari bez granica se povlače sa severa Sirije

Izvor: RTS, 15.Okt.2019, 22:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari bez granica se povlače sa severa Sirije

Zbog turske vojne operacije na severoistoku Sirije, Lekari bez granica odlučili su da suspenduju većinu medicinskih aktivnosti i da evakuišu osoblje, prenosi "Rojters".
Humanitarna organizacija Lekari bez granica saopštila je da je zbog ekstremno nasilne situacije prinuđena da napusti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gradove Ain Isa i El Hol, kao i prihvatni centar u kojem se nalaze hiljade žena i dece, članovi porodica pripadnika Islamske države.

U saopštenju se navodi da je zbog "veoma nepredvidive i promenljive situacije" nemoguće da humanitarna organizacija obezbedi bezbedan prilaz kako bi pružila medicinsku i humanitarnu pomoć ugroženima, prenosi AP.
Lekari bez granica su naveli da, zbog borbi različitih grupa, više ne mogu da garantuju bezbednost svom osoblju iz Sirije i drugih zemalja.
Damask zauzeo strateške objekte u provinciji Raka
U međuvremenu, sirijske vladine snage uspostavile su kontrolu nad gradom Tapka i obližnjim aerodromom u provinciji Raka, kao i nad brojnim mostovima na reci Eufrat i dve hidroelektrane, objavilo je rusko ministarstvo odbrane.
Ministarstvo je ranije danas saopštilo da je Damask uspostavio punu kontrolu nad gradom Manbedž i obližnjim mestima.
U saopštenju se navodi da su američke snage napustile baze na području tog grada, prenosi Tas.
Tu informaciju ranije danas potvrdila je američka vojska.
Turska je prošle nedelje pokrenula ofanzivu na severu Sirije, navodeći da želi da od svoje granice udalji kurdske borce koje smatra teroristima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.