Lažne tvrdnje da je ID prisutna u Afrinu

Izvor: RTS, 24.Jan.2018, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Lažne tvrdnje da je ID prisutna u Afrinu"

Multietnička alijansa milicija pod nazivom Sirijske demokratske snage (SDF), pretežno sačinjena od Kurda, saopštila je da turska vojska iznosi lažne tvrdnje da je Islamska država (ID) prisutna u severozapadnom sirijskom regionu Afrinu, koji je na udaru turske ofanzive.
SDF optužuje tursku vojsku za pokušaje da navede globalno javno mnjenje na pogrešno mišljenje, prenosi Rojters. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

"Ceo svet zna da Islamska država nije prisutna u Afrinu", rekao je britanskoj agenciji Redur Dželil, visoki predstavnik SDF-a.
Turska vojska je juče saopštila da je najmanje 260 pripadnika sirijskih Kurda iz redova Jedinica za zaštitu naroda i ekstremista Islamske države ubijeno u operaciji u Afrinu.
Međutim, Dželil kaže da turska vojska znatno preuveličava broj ubijenih među pripadnicima SDF i Jedinice za zaštitu naroda.
On je, istovremeno, potvrdio da ima ubijenih boraca iz SDF-a i Jedinica za zaštitu naroda, ali je odbio da precizira koliko ih je tačno ubijeno.
Takođe je rekao da je SDF ubio desetine turskih vojnika i boraca Slobodne sirijske armije, sa kojom je turska vojska pokrenula pre pet dana ofanzivu na Afrin, ali ni njihov broj nije precizirao.
Ko se bori protiv turske ofanzive?
Dželil je danas Rojtersu rekao i da se u Afrinu protiv turske ofanzive bore i američki, britanski i nemački dobrovoljci koji se, inače, sa snagama na čelu sa Kurdima u Siriji bore protiv Islamske države.
"Među stranim borcima koji su se borili u Raki i koji se bore u Deir Ezoru javila se želja da odu u Afrin", naveo je on.
Predstavnik SDF-a nije želeo da kaže kada su stranci stigli u Afrin, ali je rekao da ih ima "na desetine" i da će se "oni boriti protiv turske invazije".
"Među njima ima Amerikanaca, Britanaca, Nemaca, pripadnika raznih nacionalnosti iz Evrope, Azije i Amerike", rekao je Dželil.
AP navodi da se Afrin nalazi pod kontrolom snaga sirijskih Kurda koje turske vlasti vide kao deo kurdske pobune na jugoistoku Turske, kao i da ove snage čine osnovu Sirijskih demokratskih snaga (SDF), glavnog američkog saveznika u borbi protiv Islamske države u Siriji.
U Siriju je ranije poslato 2.000 američkih vojnika i vojnog osoblja, koji su za zadatak imali da obučavaju SDF, snage koje su se borile i protiv Islamske države i protiv sirijskog predsednika Bašara el Asada.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.