Lavrov: SAD sede na dve stolice po pitanju Sirije

Izvor: Politika, 17.Nov.2015, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: SAD sede na dve stolice po pitanju Sirije

 MOSKVA – Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov danas je kritikovao Sjedinjene Američke Države zbog, kako je rekao, kontradiktorne i zbunjujuće politike u Siriji.

U izjavi za dokumentarni film prikazan na jednoj ruskoj televiziji, Lavrov je rekao da analiza vazdušnih napada SAD na položaje Islamske države u Siriji tokom proteklih godinu dana ukazuje na to da napadi štede jedinice IS koje predstavljaju najveću >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pretnju po sirijsku vojsku i predsednika Sirije Bašara Asada, prenela je agencija AP.

Lavrov je istakao da to znači da Vašington praktično „sedi na dve stolice”.

„Oni žele da IS što je pre moguće oslabi Asada, tako da on ode sa vlasti na ovaj ili onaj način, ali ne žele ni da IS previše ojača, zato što bi kasnije džihadisti mogli da ugrabe previše moći”, rekao je Lavrov.

Dokumentarni film za koji je Lavrov dao izjavu je već prikazan na istoku Rusije, dok će u Moskvi biti emitovan kasnije tokom današnjeg dana.

Oland i Putin razgovarali telefonom

MOSKVA–Predsednici Rusije i Francuske, Vladimir Putin i Fransoa Oland, složili su se danas u telefonskom razgovoru da poboljšaju koordinaciju kada je reč o vojnim akcijama dve zemlje protiv terorista u Siriji.

Kako se navodi u saopštenju iz Kremlja, dvojica lidera trebalo bi da se sastanu u Moskvi 26. novembra kako bi razgovarali o borbi protov terorizma.

Istovremeno, Jelisejska palata je saopštila da će se Oland sastati i sa američkim predsednikom Barakom Obamom 24. novembra u Vašingtonu.

Do telefonskog razgovora došlo je tri dana nakon što su u Parizu izvršeni teroristički napadu u kojima je poginulo 129 ljudi, a ranjeno 350.

Odogvornost za napade preuzela je Islamska država, kao i za obaranje ruyskog putničkog aviona iznad Sinajskog poluostrava 31. oktobra kada je poginulo 224 putnika i članova posade.

Šef ruske Federalne službe bezbednosti Aleksandar Bortnjikov potvrdio je da je avion oboren bombom.

Obe zemlje izvode vazdušne napade protiv Islamske države u Siriji.

Ruski Suhoj u akciji u Siriji (Foto AP)

Putin naredio mornarici da sarađuje s francuskom vojskom

MOSKVA– Ruski predsednik Vladimir Putin izdao je danas naređenje da ruski ratni brodovi na Sredozemnom moru stupe u „direktan kontakt” s nosačem aviona Šarl de Gol i da „sarađuju sa francuskim saveznicima”.

„Francuski pomorski odred predvođen nosačem aviona uskoro će ući u vaš sektor. Treba uspostaviti direktan kontakt s Francuzima i sa njima sarađivati kao sa saveznicima”, rekao je Putin na sastanku sa članovima Generalštaba ruske vojske koji su zaduženi za vojne operacije u Siriji.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu potvrdio je danas da su ruski bombarderi gađali prvi put strateške položaje Islamske države u Siriji, gde Moskva od 30. septembra izvodi vazdušne napade.

Bombarderi Tu-22 gađali su položaje u provincijama Raka i Deir Ezor, dok su avioni tipa Tu-160 i Tu-95MC gađali uporišta u provincijama Alep i Idleb, rekao je Šojgu na sastanku s vojnim zvaničnicima.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.