Lavrov: Rusija ne podržava Bašara Asada

Izvor: Vostok.rs, 17.Jul.2012, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Rusija ne podržava Bašara Asada

17.07.2012. -

Rusija ne podržava režim Bašara Asada, već se zalaže za kompleksno ispunjenje plana Kofija Anana i ženevskih dogovora, izjavio je u ponedeljak ministar inostranih poslova Sergej Lavrov. Ipak danas neki učesnici Ženevske konferencije izopačuju njene rezultate, govoreći o smeni režima i podržavajući opoziciju, podvukao je ministar. Po njegovim rečima, Zapad ucenjuje Rusiju, želeći da postigne usvajanje svog nacrta rezolucije SB.

Konferencija za štampu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Sergeja Lavrova prethodila je pregovorima sa specijalnim predstavnikom UN za sirijsko regulisanje Kofijem Ananom. Anan je dolazio u Moskvu po drugi put. Aktualna poseta se odvija u kontekstu zaoštravanja situacije u samoj Siriji, kao i uoči glasanja o rezoluciji SB UN, o produžetku posmatračke misije u zemlji. Na razmatranje su izneta dva nacrta rezolucije. Zapadni pretpsotavlja uvođenje sankcija, između ostalog vojnih protiv Damaksa u slučaju da sirijska armija u roku od 10 dana ne prekine vatru. Rusija se zalaže protiv toga i insistira na produžetku misije posmatrača bez preliminarnih uslova. Nedopustivo je koristiti međunarodne posmatrače kao monetu za potkusurivanje, izjavio je Sergej Lavrov.

"Na našu veliku žalost vide se elementi ucene: kažu nam da ako ne damo saglasnost na usvajanje rezolucije prema stavu 7 povelje UN, mi ćemo odbiti da produžimo mandat misije posmatrača. Smatram to kontraproduktivnim i čak opasnim prilazom. Posmatrači treba da daju objektivnu ocenu dešavanja. Uporno ćemo tražiti produžetak mandata misije, uključujući njenu moguću modifikaciju sa velikim osloncem na političku komponentu, kao što je predložilo rukovodstvo UN."

Ruski ministar inostranih poslova podvukao je da posmatračka misija treba između ostalog da istraži događaje od 12. jula u selu Trems. Po verziji zvaničnog Damaska, vojska je sprovodila tamo operaciju protiv terorista, u kojoj su poginuli civili.

Sergej Lavrov takođe je primetio da međunarodna zajednica ne vrši potreban pritisak na opoziciju, kako bi ona pratila plan Kofija Anana i rezolucije SB UN. Rusija se dosledno zalaže za prekid krvoprolića sa obe strane, podsetio je ministar.

"Sve što od nas zavisi, mi savesno ispunjavamo, i u svakodnevnom radu sa sirijskim rukovodstvom, i u redovnim kontaktima praktično sa svim grupama opozicije. Mi ne držimo nikome stranu. Naš jedini interes je da se ne dopusti destabilizacija sirijske države sa rizikom njenog raspada i dalje destabilizacije čitavog regiona. Mi ne podržavamo Asada. Podržavamo ono što smo se dogovorili svi – Ananov plan, rezolucije SB UN i Ženevske sporazume – u čitavoj njihovoj punoći. Prihvatićemo sve odluke sirijskog naroda o tome ko će upravljati Sirijom, samo ako to bude odluka samih Sirijaca."

Po rečima Sergeja Lavrova, sirijsko rukovodstvo danas ispunjava zahteve Ženevske konferencije ministara inostranih poslova. Između ostalog Damask je predložio svog pregovarača za dijalog sa opozicijom. Ustanivi se na taj korak ne odlučuju, podvukao je ministar. Pri tome Lavrov je istakao da naredni ministarski sastanak treba da protekne uz učešće predstavnika Irana i Saudijske Arabije.

Posebno je Sergej Lavrov ocenio izjavu Međunarodnog Crvenog Krsta o situaciji u Siriji. Komitet organiazcije nazvao je dešavanja u zemlji unutrašnjim oružanim konfliktom i zatražio poštovanje međunarodnog humanitarnog prava. Prema pravnim normama, ubistvo civila se smatra ratnim zločinom. Sergej Lavrov je podsetio da takvo određenje ne daje dozvolu za spoljno intervenisanje u poslove suverene države.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.