Kurdistan za slanje snaga u Kobane

Izvor: B92, 22.Okt.2014, 22:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurdistan za slanje snaga u Kobane

Poslanici parlamenta iračkog regiona Kurdistan su danas izglasali predlog o slanju kurdskih snaga u opkoljeni sirijski pogranični grad Kobane preko Turske.

Predsednik Kurdistana Masud Barzani je kasno sinoć uputio pismo parlamentu u kojem je zatražio dozvolu za slanje kurdskih "pešmerga" snaga da se zajedno sa Kurdima iz Sirije bore protiv džihadista Islamske države (IS) u Kobaneu, preneo je Rojters.

Kobane, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << grad sa većinskim kurdskim stanovništvom na granici Sirije i Turske, već nedeljama je izložen žestokim napadima bolje naoružanih pripadnika IS, koji su već uspeli da preuzmu kontrolu nad značajnim područjima Iraka i Sirija.

"U parlamentu smo se danas dogovorili da odobrimo slanje pešmerga snaga u Kobane što je pre moguće", izjavio je poslanik parlamenta Kurdistana Mahmud Haži Omer.

Dva viša kurdska zvaničnika su sinoć potvrdila da su u toku pripreme za slanje manjeg broja pešmerga boraca u Kobane, ali su dodali da će proći nekoliko dana dok ne budu izvršene sve potrebne pripeme.

Turska je u ponedeljak saopštila da će dozvoliti kurdskim borcima prelaz preko svoje teritorije do Kobanea, ali zvanična Ankara i dalje odbija da direktno interveniše u tom gradu protiv džihadista.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.