Kurdi počeli odlučujuću bitku protiv ID u Siriji

Izvor: B92, 09.Feb.2019, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurdi počeli "odlučujuću bitku" protiv ID u Siriji

Arapsko-kurdska koalicija koju podržava SAD objavila je da je počela svoju "odlučujuću bitku" da istera ekstremiste ID iz preostalih džepova u Siriji.

Portparol Sirijskih demokratskih snaga (SDF) Mustafa Bali napisao je na Tviteru da je akcija počela danas pošto je više od 20.000 civila prethodno evakuisano iz oblasti pod kontrolom Islamske države u istočnoj sirijskoj provinciji Deir el Zur.

Bali je rekao da je cilj sadašnje ofanzive da se eliminišu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ostaci "terorista Daeša", arapska skraćenica za Islamsku državu.

Američki predsednik Donald Tramp najavio je da će do iduće nedelje Islamska država izgubiti svu teritoriju koja je bila pod njenom kontrolom u Iraku i u Siriji. ;

Sirijske odbrambene snage (SDF) koje predvode Kurdi počele su ofanzivu za izbacivanje Islamske države iz Sirije u septembru, a u borbama koje su usledile poginule su stotine boraca sa obe strane. ; Sirijski opozicioni aktivisti javili su danas da je Islamska država napala Sirijske odbrambene snage blizu naftnog polja na istoku zemlje, posle čega je međunarodna koalicija predvođena SAD izvela vazdušne napade.

Opservatorija za ljudska prava javila je da je 12 naoružanih pripadnika Islamske države rano jutros napalo Sirijske demokratske snage i da su okršaji dve strane trajali nekoliko sati dok većina napadača nije ubijena. ;Borbe su bile koncentrisane blizu najvećeg sirijskog naftnog polja al Omar.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Odlučujuća bitka Kurda protiv 'Islamske države' u Siriji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Feb.2019

Arapsko-kurdska koalicija koju podržavaju Sjedinjene Države objavila je u subotu da je počela svoju "odlučujuću bitku" da istjera ekstremiste "Islamske države" iz preostalih džepova pod kontrolom te grupe u istočnoj Siriji. Portparol Sirijskih demokratskih snaga (SDF) Mustafa Bali napisao je...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.