Krenuo u Nemačku, na putu ostao bez oca i brata

Izvor: B92, 08.Mar.2016, 21:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krenuo u Nemačku, na putu ostao bez oca i brata

Preševo -- Oko 600 migranata iz Sirije, Avganistana i Iraka, koje neće da primi nijedna zemlja, već dve nedelje borave u Prihvatnom centru u Preševu.

Ministar za rad i socijalna pitanja Aleksandar Vulin kaže da migranti mogu da zatraže azil u Srbiji ili da se vrate u zemlju iz koje su došli.

Dvadesetogodišnji Avganistanac Mahabula sa majkom, dve sestre i još dva brata već deset dana boravi u centru u Preševu.

On je sa porodicom krenuo za Nemačku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali je na putu od Avganistana do Srbije ostao bez oca i brata.

„Izgubio sam oca, a ne znam ni gde je moj stariji brat“, kaže Mahabula.

Ministar za rad zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja Aleksanadar Vulin kaže da Srbija pozdravlja što je EU počela da traži zajedničko rešenje za migrante, ali još uvek ne zna šta je konkretno dogovoreno.

„Nema efektivnih zaključaka. Očekujemo da ćemo do sledećeg samita imati konkretne mere koje će regulisati položaj migranata i svih zemalja na ruti. Pozdravljamo napredak, ali i čekamo konkretne mere“, navodi Vulin.

Zamenica visokog komesara za izbeglice UN Keli Klemens takođe objašnjava da ne zna šta je tačno dogovoreno u Briselu.

„Mi iz UNHCR nismo učestvovali u dogovoru, već samo EU i Turska, tako da ne znamo detalje sporazuma. Mi svakako želimo da svi oni koji beže jer im je ugrožen život i traže azil i dalje to mogu da rade. To je ono što mi iz UNHCR podržavamo“, navodi ona.

U centru u Preševu kažu da za sada imaju dovoljno hrane za migrante koji tu borave.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.