Korker: Mali izgledi za diplomatsko rešenje

Izvor: VOA, 01.Feb.2016, 23:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korker: Mali izgledi za diplomatsko rešenje

Imajući u vidu dešavanja na terenu, ne postoji kontekst da sirijski predsednik Bašar al-Asad dobrovoljno ode s vlasti, smatra republikanski senator Bob Korker iz Tenesija u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike.

Senator Korker razgovarao je sa dopisnikom Glasa Amerike iz Senata, Majklom Boumanom, o nizu tema - uključujući mirovne pregovore o Siriji, severnokorejski nuklearni program i korupciju u Rusiji.

Glas Amerike: >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << Sirijska mirovna inicijativa je u povoju u Ženevi. Možete li da predvidite ishod, postignut diplomatijom, prema kojem će stati ubijanje a ostvariće se i američki cilj o odlasku predsednika Bašara al-Asada s vlasti?

Senator Korker: Biće to veoma teško. Podržavam diplomatske razgovore. Medjutim, elementi koji su trenutno prisutni ne deluju odgovarajuće za pregovore, stanje na terenu se menja, Rusija interveniše na terenu i napreduje. Kako se stvari menjaju na terenu, to otežava put ka postizanju zadovoljavajućeg rešenja.

Glas Amerike: Da li možete da zamislite da predsednik Asad dobrovoljno ode s vlasti?

Senator Korker: Trenutno, s ozbirom da vidi da ostvaruje napredak… ništa nije ostvareno iz rezolucije Saveta bezbednosti UN-a. Nije obustavio bombardovanje, ne ispunjava ni očekivanja niskog nivoa, dešavanja na terenu mu idu u prilog, tako da ne postoji kontekst da on napusti položaj.

Glas Amerike: Vaš odbor je prošle nedelje uveo strožije sankcije Severnog Koreji zbog nuklearnog programa, pojedincima ili kompanijama koje pomažu snabdevanje vojnog kompleksa Pjongjanga. Neki od tih entiteta bi mogli da budu kineski, što bi moglo da izazove odredjene komplikacije.

Senator Korker: Mislim da nema sumnje da su neki od tih entiteta kineski. Razgovarali smo sa našim ambasadorom u UN i administracijom na koji način Savet bezbednosti može da navede Kinu da se pridruži merama protiv Severne Koreje. To se odvija sporo, nezadovoljavajuće, Kongres preduzima akciju ali imam utisak da se odlukom Saveta bezbednosti UN ne ostvaruje napredak kakav bismo želeli da vidimo, što je šteta. Zemlja koja bi zaista mogla da utiče na Severnu Koreju je Kina. Oni su uvek koncentrisani na stabilnost i ne žele da nešto poremete. Nadam se da će ove sankcije to promeniti i nadam se navesti ih da odgovore na severnokorejsko ponašanje na drugačiji način.

Glas Amerike: Američki sekretarijat za pravosudje je predsednika Rusije, Vladimira Putina, zvanično označio kao korumpiranog političara, da li je takva karakterizacija došla prekasno?

Senator Bob Korker: Bio sam na jednom sastanku na tu temu u subotu. Ruski narod počinje da uvidja da ima lidera koji je nagomilao ogromno privatno bogatstvo. To će stvoriti dodatnu nestabilnost u Rusiji. Kako jedan pojedinaca može da iz KGB-a udje u vladu i zgrne bogastvo, priredi tako raskošnu svadbu da svi to mogu da vide, mislim da će biti nekih posledica. I drugi Rusi na položajima su stekli milijarde dolara ličnog bogastva. To je nemoguće postići normalnim vladinim operacijama, to se može samo putem korupcije. Mislim da će, vremenom, njegov režim biti destabilizovan kako sve više ljudi saznaje istinu o njemu.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.