Ko je oborio ruski helikopter Mi-24 iznad Sirije?

Izvor: TangoSix.rs, 15.Jul.2016, 08:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je oborio ruski helikopter Mi-24 iznad Sirije?

Ruska armijska avijacija pretrpela je u Siriji 8. jula i drugi gubitak vazduhoplova u borbenim dejstvima. Istočno od grada Palmira, provincija Homs, se prilikom borbenog dejstva srušio desantno-jurišni helikopter Mi-24 a dvočlana posada je poginula. Ni posle nedelju dana nije još uvek sasvim jasno šta se zaista dogodilo a u medijima se u međuvremenu pojavilo nekoliko verzija mogućeg razloga rušenja.
Ministarstvo odbrane Rusije očigledno se nije snašlo >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << u pokušaju da se gubitak sakrije a na internetu se zatim pojavio i video snimak pada koji je pomogao u analiziranju mogućih okolnosti koje su dovele do tragedije. Najpre je rusko ministarstvo negiralo da je oboren njihov helikopter a neimenovani sirijski izvori govorili su prvo da je u pitanju sirijski Mi-24.
Mi-25 (izvozni Mi-24D) RV SirijeTo su zatim potvrdili i Rusi koji su ovaj put priznali da je ruska posada upravljala helikopterom Mi-25 (izvozna verzija varijante Mi-24D) sirijskog ratnog vazduhoplovstva. U daljem saopštenju se govori da je ruska posada poletela na poziv oficira sirijske armije koji je zahtevao blisku vazdušnu podršku u odbijanju napada boraca tzv. Islamske države.
Helikopter je po rečima ruskog Ministarstva odbrane oboren tek kada je na njemu istrošena sva municija naoružanja koje je nosio i kada je posada krenula da se izvlači iz napada. Napredovanje terorista je zaustavljeno ali je helikopter pogođen sa zemlje i srušio se na teritoriju pod kontrolom sirijske armije.
Posada u sastavu, komandir helikoptera pukovnik Rjafagat Habibulin (za koga su čak neki mediji pogrešno naveli da je Sirijac) i poručnik Jevgenij Dolgin smrtno su stradali.
Ruski su u bazu Hmejmim krajem septembra prošle godine stacionirali oko 12 Mi-24P. Detašmani se nalaze na aerodromima Šajrat i Tijas.Inače, pukovnik Habibulin je bio komandant 55. samostalnog helikopterskog puka iz baze Korenovsk koji pripada 4. armiji i Južnoj vojnoj oblasti. Ova jedinica osim desantno-jurišnih helikoptera Mi-24 u svom inventaru ima i transportno-borbene Mi-8AMTŠ i borbene helikoptere Mi-28N.
Na video snimku se ipak videlo da nije u pitanju Mi-25 već najmodernija varijanta Mi-24VM (izvozna oznaka Mi-35M) koju ruska armija već duže vreme aktivno koristi u Siriji. Da je to zaista Mi-24VM može se utvrditi po silueti helikoptera jer se na osnovu krila manjeg razmaha i fiksnog stajnog trapa lako može utvrditi da to nije bio sirijski Mi-25.
Kadrovi video snimka rušenja ruskog Mi-24VM. Ono što se vidi na ovim fotografijama ide u prilog tezi da je repni rotor helikoptera pogodio neispravno raketno zrno koje je lansirala posada.Kada je reč o samom uzroku rušenja za sada je izneseno više mogućih scenarija. Na snimku se vidi da je uništenje pretrpeo repni rotor pa je odbačena mogućnost da je upotrebljen laki prenosivi raketni sistem (LPRS) pošto oni imaju samonavođene rakete koje idu na izvor toplote tj. uglavnom na izduvnike motora a i obično za sobom ostavljaju primetan dimni trag.
Potom je takođe eliminisana mogućnost da je ruski Mi-24 pogođen vođenim protivoklopnim sistemom jer bi to sigurno izazvalo više štete na repnoj gredi helikoptera.
Ono što se lako može uočiti je to da je iza levog krila tj. iza lansera došlo do manje eksplozije nakon ispaljivanja treće salve nevođenih raketnih zrna S-8 kalibra 80 mm. Odmah zatim je došlo i do eksplozije repnog rotora. Stoga je moguće da je neispravno raketno zrno koje je ispaljeno unazad pogodilo helikopter.
Ako se još bolje i pažljivije pogleda snimak u momentu eksplozije repnog rotora vidi se vrlo mali dimni trag koji dolazi iz zadnje polusfere helikoptera, sa gornje strane. Taj trag je suviše slab da bi to bio LPRS i više odgovara nekom manjem projektilu poput, na primer, nevođenog raketnog zrna.
Detašman helikoptera Mi-24VM na aerodromu Šajrat.To može značiti da je helikopter možda pogođen od strane pratioca jer se na video snimku iza pogođenog Mi-24VM vidi i drugi helikopter, ruski Mi-24P koji bi takođe trebalo da je dejstovao sa NRZ.
Sa druge strane može se postaviti pitanje kako je baš samo jedno raketno zrno pogodilo repni rotor ako se zna da se iz lansera obično ispaljuje salva NRZ. Može se međutim ostaviti prostora za razmišljanje da je ipak došlo do neočekivanog skretanja baš tog jednog zrna koje je oborilo helikopter.
Ostaje naravno i verovatnoća da je ruski helikopter ipak pogođen sa zemlje i to nekim nevođenim sredstvom poput protivoklopnih ručnih raketnih bacača. Ipak, u ovu verziju malo ko veruje i sve je više pristalica toga da je to bila ’’prijateljska’’ vatra.
Ovo je tek drugi gubitak što se tiče helikoptera VKS Rusije koji su angažovani u Siriji. Prvi udes dogodio se 11. aprila ove godine kada je u složenim meteo uslovima tokom noći (što je i najverovatniji uzrok), blizu Homsa pao borbeni helikopter Mi-28N pri čemu su stradala oba člana posade. Može se reći da se za 9,5 meseci, s obzirom na intenzitet i veliki broj naleta u borbenim dejstvima, ruska armijska avijacija suočila sa relativno malim gubicima što se tiče tehnike ali je pretrpela nenadoknadive žrtve što se tiče posada među kojima su bili izuzuetno iskusni letači.
Video rušenja ruskog Mi-24VM blizu Palmire 8.7.2016:

Reportaža televizije ANNA News sa mesta pada ruskog helikoptera:

The post Ko je oborio ruski helikopter Mi-24 iznad Sirije? appeared first on Tango Six.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.