Ko je novi lider Islamske države

Izvor: B92, 31.Okt.2019, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je novi lider Islamske države

Novi vođa tvrdi da potiče iz plemena Kurejši proroka Muhameda.

Pripadnici Islamske države potvrdili su smrt lidera Abu Bakra el Bagdadija i imenovali njegovog naslednika.

Informacija da je Abu Ibrahim el Hašemi el Kuraši novi lider i "kalif" objavljena je na Telegramu, aplikaciji za dopisivanje.

Abu Bakr el Bagdadi, najtraženiji čovek na svetu, izvršio je samoubistvo bežeći od američkih komandosa na severozapadu Sirije.

Za njim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su SAD i saveznici tragali pet godina, otkako je jačala Islamska država. Za informacije o el Bagdadiju nuđeno je 25 miliona dolara.

Hašemijevo ime nije poznato sigurnosnim službama i veruje se da mu je to ratni pseudonim.

Islamska država nije objavila detalje o životu novom lideru, kao ni njegovu fotografiju. Ipak, pripadnici ove grupe tvrde da je Hašemi borac, veteran i džihadista koji se borio protiv Zapada.

Predstavljajući ga imenom "el Kuraši", grupa je takođe jasno stavila do znanja da on tvrdi da potiče iz plemena Kurejši proroka Muhameda - ova veza je za mnoge sunite ključni uslov da neko postane kalif.

ID je proglasila stvaranje kalifata - države kojom se upravlja u skladu sa šerijatskim zakonom - nakon što je 2014. preuzela kontrolu nad ogromnim delovima Iraka. Bagdadi je proglašen "kalifom Ibrahimom" i zatražio odanost muslimanima širom sveta.

Bez obzira na pad samoproglašenog kalifata, Islamska država i dalje predstavlja izuzetno disciplinovanu iskusnu borbenu silu čiji trajni poraz nije siguran.

Grupa i dalje ima između 14.000 i 18.000 "članova" u Iraku i Siriji, uključujući i do 3.000 stranaca, navodi se u nedavnom objavljenom izveštaju Sjedinjenih Država.

Pre saopštenja o novom lideru, Mina el Lami sa BBC-ja koja se specijalizovala za praćenje medija koji propagiraju džihad, rekla je da "ako Islamska država odabere nekoga ko nije Kurejši, to će možda biti posredno priznanje da "kalifata" više nema".

Grupa odabirom novog lidera pokušava da pokaže da to nije slučaj.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ko je novi lider Islamske države

Izvor: Radio 021, 01.Nov.2019, 01:06

Novi vođa tvrdi da potiče iz plemena Kurejši proroka Muhameda...US Department of Defense/ReutersAbu Bakr el Bagdadi je za vikend izvršio samoubistvo..Pripadnici Islamske države potvrdili su smrt lidera Abu Bakra el Bagdadija i imenovali njegovog naslednika...Informacija da je Abu Ibrahim el Hašemi...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.