Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Mar.2016, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Keri: Islamska država čini genocid u Iraku i Siriji

Grupa Islamska država čini genocid protiv hrišćana, Jazida i šiita na teritoriji pod njenom kontrolom u Siriji i u Iraku, ocenio je danas državni sekretar SAD Džon Keri.

Keri je rekao da Islamska država, koju on naziva Daeš prema arapskoj skraćenici njihovog naziva, čini genocid sopstvenim izjavama, svojom ideologijom i svojim delima.

Keri je rekao i da je ta ekstremistička grupa odgovorna za zločine >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << protiv čovečnosti i etničko čišćenje. Rekao je da su SAD došle do tog zaključka na osnovu informacija prikupljenih iz više izvora.

Keri je objavio ovu ocenu poštujući današnji rok koji je za to dao američki Kongres. Stejt departmet je juče izrazio sumnju da izveštaj neće biti spreman do današnjeg roka.

Kerijeva tvrdnja ne obavezuje SAD da preduzme dodatne akcije protiv ekstremista Islamske države niti prejudicira ishod bilo kog sudskog procesa protiv članova te grupe.

Predstavnički dom američkog Kongresa ove nedelje je usvojio neobavezujuću rezoluciju kojom se osuđuje delovanje Islamske države kao genocid.

"Po mojoj oceni Daeš je odgovoran za genocid protiv zajednica na teritoriji pod njegovom kontrolom" rekao je Keri. On je naveo niz zločina koje su prema njemu ekstremisti počinili protiv ljudi i verskih zdanja, kao i niz pretnji koje su izrekli.

Keri je rekao da on nije ni sudija, ni tužilac, ni porota i dodao da bilo kakve potencijalne krivične optužbe protiv ekstremista moraju da poteknu kao posledica nezavisne međunarodne istrage.

Državni sekretar je rekao da će SAD nastavljati da podržavaju napore da sakupljaju dokaze i da dokumentuju zločine.

On je izrazio nadu da iako ova njegova tvrdnja nema moć da pokrene postupak protiv počinilaca, da će grupe koje je naveo kao žrtve videti neku utehu u tome što SAD "uviđaju i potvrđuju gnusnu prirodu zločina počinjenih protiv njih".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.