Keri: Dogovor SAD i Rusije o koracima u Siriji

Izvor: RTS, 16.Jul.2016, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Keri: Dogovor SAD i Rusije o koracima u Siriji

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da je postignut dogovor o "koracima" koji će smanjiti nasilje u Siriji, ali nije precizirao o kakvim se merama tačno radi. Keri se obratio novinarima posle 10-časovnog sastanka sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim.
Keri  i Lavrov su razgovarali o mogućoj vojnoj saradnji u borbi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << protiv Islamske države i ogranka Al Kaide u Siriji, prenela je agencija AP.
Rusija podržava režim sirijskog predsednika Bašara el Asada, dok SAD podržavaju pobunjenike. Keri je ipak danas uputio pomirljivu poruku, ocenjuje agencija AP.
Keri je rekao da su režim sirijskog predsednika, kao i Nusra front, ogranak Al Kaide u Siriji, odgovorni za kršenje primirja, ali da su i opozicione snage ponekada umešane u sukobe.
Agencija AFP dodaje da su Moskva i Vašington postigli sporazum o "konkretnim merama" da bi se spaslo primirje u Siriji.
Pojedinosti nisu objavljene da bi se nastavio "rad u senci" u interesu mira, rekao je Keri na konferenciji za novinare s Lavrovom.
"Te mere se ne zasnivanju na poverenju, već su utvrđene posebne odgovornosti koje treba da prezmu sve strane u sukobu", dodao je on posle pregovora koji su trajali više od 12 sati.
Cilj je da se "zaustavi nasumično granatiranje koje izvodi Bašar Al Asad i da pojačamo naše napore u borbi protiv Nusra frotna", rekao je Keri. "Svako od nas zna tačno šta treba da radi", rekao je on.
Navodeći da te mere treba "dobro staviti na snagu", Keri je rekao da veruje da je "moguće da se pomogne da se obnovi prekid vatre, da se značajno smanji nasilje i pomogne stvaranje prostora za sporazumnu i kredibilnu demokratsku tranziciju".
Po dokumentu američke vlade koji je objavio Vašington post, Keri je došao u Moskvu da ponudi Rusima da se bore zajedno protiv Islamske države i Nusra fronta.
U zamenu, Moskva treba da svoje avionske napade ograniči na ciljeve odabrane zajedno sa SAD i da sirijski režim zaustavi bombardovanje umerenih pobunjenika.
"Detaljno razmatramo korake koje SAD i Rusija mogu zajedno preduzeti da daju dodatni podsticaj" u okončavanju rata u Siriji, rekao je Sergej Lavrov.
Moskva i Vašington se takođe zalažu da specijalni izaslanik UN za Siriju, Stafan de Mistura, "ubrzava rad i podnese konkretne predloge za tranziciju i političke reforme", rekao je ruski ministar.
De Mistura je u četvrtak izjavio da predviđa nastavak međusirijskih mirovnih pregovora "tokom avgusta", pozivajući da ga u tome podrže Vašington i Moskva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.