Izvor: Blic, 21.Sep.2017, 06:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako će izgledati ruski tenkovi za 15 GODINA?

Način ratovanja se znatno izmenio tokom proteklih decenija. Većinu taktičkih zadataka izvršavaju avijacija i precizno oružje poput krstarećih i navođenih raketa. Pojedini ruski vojni eksperti čak pretpostavljaju da su tenkovi rudiment iz 20. veka i da će kroz 50 godina oni potpuno nestati sa bojnog polja zajedno sa pešadijom i teškom oklopnom tehnikom.

Ruski generali se, međutim, ne slažu sa takvom procenom.

General Dmitrij Bulgakov, zamenik ministra odbrane >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Rusije, izjavio je da su borbena dejstva u Siriji pokazala da i pored izuzetno velike moći i dostignuća taktičkih bombardera i krstarećih raketa pobedu u potpunosti mogu obezbediti samo kopnene trupe.

- Tenkovi će i dalje biti jedna od najvažnijih vrsta naoružanja u savremenom ratu, jer se o uspehu neke operacije može govoriti tek kada su strateški položaji zauzeti i zadržani - rekao je general Bulgakov, istakavši da je oklopna tehnika i dalje jedino oružje koje armiji pruža mogućnost da štiti vojnike neposredno u trenutku napada.

Program modernizacije ruskog naoružanja trajaće do 2030. godine, tako da će tenkovi koje Rusija danas pravi braniti zemlju kroz 15 godina. Šta može očekivati ruska armija?

Za početak, ove godine se pojavio jedan novitet. U pitanju je novo borbeno vozilo za podršku tenkova "Terminator". "Terminator" je teško naoružan, ima debeo oklop koji mu omogućava da opstane u uličnim borbama na bliskom rastojanju. Nosi 4 raketna lansera 9M120 "Ataka", dva automatska topa 2A42 kalibra 30 mm, dva bacača granata AG-17D i jedan dvocevni mitraljez kalibra 7,62 mm, piše Ruska reč.

Ovo borbeno vozilo je prošlo mnoga testiranja kod kuće, a imalo je i vatreno krštenje u borbi protiv terorista "Islamske države" u Siriji.

Pa ipak, ne može se reći da je "Terminator 2" savršen. I pored medijske prašine koja se podigla oko ovog novog oružja, treba konstatovati da je u pitanju samo obnovljena verzija "Terminatora 1", a sve izmene se svode na to da je ovo zapravo jeftnija verzija sa manjom vatrenom moći "starijeg brata".

Proizvođač je umesto skupe šasije tenka T-90 ovde iskoristio šasiju tenka T-72 i uklonio automatske lansere AGS-17. I posada je ovde manja – u novo vozilo mogu da stanu samo tri vojnika. "Terminator 2" ima manju vatrenu moć i jednim pucnjem može da pogodi samo jedan cilj, a ne tri, kao što je mogao "Terminator 1".

- Za pobedu u borbi nije uvek potrebno nuklearno oružje, a neophodnu vatrenu moć mogu da obezbede i tenkovski topovi kalibra 125 mm. Oni će pružati podršku jedinicama u eliminisanju manjih ciljeva na bojnom polju - rekao je Aleksej Ram, vojni analitičar lista "Izvestiя".

Novi ruski tenkovi će biti pristupačniji i jednostavniji za korišćenje.

- Kroz par meseci Ministarstvo odbrane će objaviti broj ovih pomoćnih borbenih vozila koja će biti isporučena armiji. Samo treba sačekati objavljivanje novog vojnog programa za 2018-2025 - rekao je on.

Drugi tenkovi

Tokom proteklih godina ruska armija je dobila oko 3.000 novih tenkova, a među njima i tenk T-14 "Armata" o kome se mnogo priča, koji ima okolop nove generacije i ispaljuje 10 tenkovskih projektila u minuti na udaljenost od 6,9 km.

T-14 je modifikovana verzija tenkova koji su štitili granice Rusije tokom proteklih decenija (T-72, T-80 i T-90). Sve je prošlo kroz čitav niz procedura modernizacije u skladu sa zahtevima savremenog ratovanja. T-72B3 je već u arsenalu ruske armije, dok se T-90M i T-80BVM tek pripremaju za proizvodnju i testiranje.

Po rečima generala Bulgakova, glavni cilj modifikovanja je u obezbeđivanju dodatne zaštite i manevarskih mogućnosti na bojnom polju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.