Jevgenij Primakov: samo je stav Rusije o Siriji pravilan

Izvor: Vostok.rs, 09.Avg.2012, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jevgenij Primakov: samo je stav Rusije o Siriji pravilan

09.08.2012. -

Stav Rusije o Siriji nije obavezno pobednički, ali je moralan. I zato – jedini pravilan, izjavio je danas jedan od najautoritetnijih u svetu arabista akademik Jevgenije Primakov.

Primakov je u različito vreme rukovodio vladom Rusije, bio ministar spoljnih poslova. On se sam toga setio u intervjuu, naglasivši da bi danas na tom položaju podržao upravo stav Rusije o Siriji. Primakovu je veoma drago što Rusija ne pokušava na sve moguće načine da izvuče >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << korist u ovom konfliktu. Ali Rusija ima moralni prilaz pitanju. U njegovoj osnovi je briga za život i bezbednost miliona ljudi, briga o budućoj stabilnosti ogromnog i važnog regiona. I to je jedini mogući prilaz u ovoj situaciji.

Primakov kaže da je rezultat neizvestan. Niko ne zna hoće li Rusija moći da se izbori za pravdu. On je obratio pažnju na dve činjenice koje to sprečavaju.

Jedna je građanski rat u Siriji. U njemu učestvuju i spoljne snage, naglasio je Jevgenij Primakov i naveo ih. Saudijska Arabija i Katar finansiraju plaćenike i dobrovoljce iz drugih zemalja. Turska ih aktivno podržava. Predsednik SAD Barak Obama je dao nalog CIA da podrži sirijsku opoziciju. A to je grubo mešanje u unutrašnje poslove suverene Sirije, izjavio je Jevgenij Primakov. Sirija ne preti ni SAD, ni bilo kom drugom.

Druga činjenica je da se kvare odnosi Moskve i drugih arapskih zemalja. Veći deo članica Arapske lige podržava sirijsku opoziciju. Oni ne žele pobedu Asada u konfliktu, smatrajući da će to stvoriti uslove za šiitski pojas – Irak, Iran, Sirija, Liban. Arapske zemlje se toga boje. U njihovom delovanju je prisutan sunitski akcenat, kaže Primakov.

Ako u Siriji pobede ustanici, u Damasku će se utvrditi sunitski režim. A to će automatski rezultirati proganjanjem Alavita, hrišćana, aktivista vladajuće sada partije „Bas“ – svih koji ne dele religiozna ubeđenja opozicije.

O tome šta čeka Siriju posle svrgavanja Bašara Asada govori Venijamin Popov, direktor Centra za partnerstvo civilizacija Instituta međunarodnih odnosa MGIMO:

- Najmanje polovina stanovništva Sirije je na strani aktuelnih vlasti. Oko trećine su različite manjine. Alavita ima 12%, hrišćana 12%. Ima Kurda, Druza. Oko 30% drugih pristalica režima su neki drugi slojevi stanovništva.

Zašto je Al Kaida uvučena u borbu protiv Bašara Asada? – pita se Jevgenij Primakov i odgovara: „Zato što je Al Kaida takođe sunitska organizacija“.

A sve priče o tome da Zapad želi demokratiju i stabilnost u Siriji su apsolutna laž, ubeđen je Jevgenije Primakov.

Izvor: Golos Rossii, © Kollaž: «Golos Rossii»    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.