Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Avg.2020, 09:41

Izrael bombardovao mete na jugu Sirije

Izraelski borbeni avioni i helikopteri napali su sinoć vojne mete sirijske vojske, nekoliko sati pošto je osujećeno ubacivanje ekstremista iz Sirije koji su pokušavali da podmetnu eksplozive, saopštila je izraelska vojska.

U vojnom saopštenju o bombardovanju susedne Sirije, koje inače izraelska vojska retko daje, navedeno je da su ciljani "osmatrački punktovi, postrojenja protivavionske artiljerije i komanda i kontrolni sistemi" u sirijskim vojnim bazama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
Sirija je potvrdila udare, rekavši da su izraelski helikopteri ispalili rakete na sirijske vojne punktove i da je bilo "materijalne štete".

Dogodilo se to u vreme pojačane napetosti na severnoj granici Izraela posle nedavnog izraelskog udara iz vazduha u kojem je ubijen borac libanskog Hezbolaha u Siriji i očekivanju odgovora te proiranske šiitske organizacije.

Ranije u ponedeljak je izraelski vojni portparol Jonatan Konrikus rekao da su izraelski vojnici primetili "neregularnu" aktivnost na Golanskoj visoravni i da su otvorili vatru na ekstremiste od kojih su neki bilo naoružani, pošto su ih posmatrali kako postavljaju eksploziv na zemlju.

Zvanične potvrde da su četvorica napadača ubijena nema ali je vojska objavila video snimak na kojem se vidi kako se četiri osobe udaljavaju od žičane ograde na granici i posle nestaju u velikoj eksploziji koja je zahvatila to područje.

Izraelska vojska nije rekla da li su ta četvorica bila povezana s Iranom ili Hezbolahaom, dva sirijska saveznika, već samo da Izrael smatra Vladu Sirije odgovornom za incident.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu obraćajući se poslanicima svoje konzervativne partije Likud rekao je da je Izrael "osujetio pokušaj sabotaže na sirijskom frontu" najavivši da će ta zemlja nastaviti da "povređuje sve one koji pokušavaju da nas povrede i sve koji nas povrede".

Izrael je osvojio Golansku visoravan od Sirije u ratu 1967. godine i kasnije anektirao tu teritoriju.

Samo su SAD priznale izraelsku aneksiju.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izrael bombardovao mete na jugu Sirije 

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Avg.2020

Izraelski borbeni avioni i helikopteri napali su u sinoć vojne mete sirijske vojske, nekoliko sati pošto je osujećeno ubacivanje ekstremista iz Sirije koji su pokušavali da podmetnu eksplozive, saopštila je izraelska vojska, javlja AP. U vojnom saopštenju o bombardovanju susedne Sirije, koje inače...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Netanjahu upozorio Hezbolah

Izvor: B92, 04.Avg.2020

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je danas libansku militantnu grupu Hezbolah i druge islamske grupe da ne pokušavaju da napadnu Izrael...Izjavio je da će učiniti sve što je neophodno da bi odbranio zemlju...On je to rekao nakon što su izraelske snage saopštile da su osujetile pokušaj...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.