Islamska država gubi rat, Rusi mnogo pomogli

Izvor: Vesti-online.com, 17.Mar.2016, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Islamska država gubi rat, Rusi mnogo pomogli

Islamska država ubrzano gubi teritorije, a veće gubitke imala je u Siriji, naročito posle početka ruskih vazdušnih udara, navodi specijalizovani institut "Džejns" sa sedištem u Londonu.

Džihadisti su u Siriji i Iraku u poslednjih godinu dana izgubili 22 odsto terotorije koju su prethodno osvojili. U Iraku su izgubili velika područja u okolini >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Ramadija, zapadno od Bagdada i u okolini Tikrita.

Posle gubljenja uporišta Tal Abjad, jedne od glavnih tačaka za ulazak u Tursku, primećeno je da džihadisti imaju finansijskih problema. Zbog toga su povećali razne poreze i smanjili plate svojim borcima.

Te finansijske teškoće džihadistima su pogoršali ruski i međunarodni vazdušni udari na izvore njihovih prihoda od prodaje nafte.

Rat se okreće na štetu Islamske države, navodi se u izveštaju, uz procenu da su džihadisti u zadnja tri meseca izgubili još osam odsto teritorije.

Kako navodi britanski ogranak američkog instituta "IHS", koji se oslanja na informacije dobijene iz društvenih medija i izvora u Siriji i u Iraku, islamisti su 14. marta ove godine kontrolisali 73.440 kvadratnih kilometara teritorije na Bliskom istoku.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.