Islamisti stižu novinare i u Turskoj

Izvor: Deutsche Welle, 29.Dec.2015, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Islamisti stižu novinare i u Turskoj

Kritičari Islamske države nisu bezbedni ni van Sirije i Iraka. To je još jednom dokazano u nedelju kada je nasred ulice u turskom Gazijantepu ustreljen Nadži al Džerf, koji je tajno snimio nekoliko filmova o IS.

Bila je to prava egzekucija. Prema izjavama svedoka, ubica je izašao iz automobila u jednoj prometnoj ulici Gazijantepa, prišao Nadžiju al Džerfu i dvaput mu pucao u glavu. Sirijski autor filmova i novinar, otac dve ćerke, umro je u bolnici. Al Džerf je >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << bio deo grupe novinara iz Rake, sirijskog grada koji je sada prestonica samoprozvanog kalifata Islamske države. Bio je poznat po dugim reportažama o svireposti Islamske države za koje je materijal prikupljao uglavnom snimajući tajno na teritoriji koju kontrolišu teroristi.

„Otišao je jedan od velikih sirijskih sineasta. On je heroj sirijskog filmskog krajolika“, kaže o smrti svog prijatelja i zemljaka pozorišni reditelj Navar Bulbul. U razgovoru za DW Bulbul nema ni najmanje sumnji ko se krije iza ubistva. „Naravno da su to bili sledbenici Islamske države“, kaže on. Dodaje da krivicu snosi i Asadov režim jer bez njega „ne bi ni bilo IS-a“. Al Džerf je pre formiranje terorističke grupe važio za autora kritički nastrojenog prema vlasti Bašara al Asada.

Navar Bulbul: Naravno da su to bili sledbenici 'Islamske države'

Turska policija je pokrenula istragu, ali je malo ko uveren da će pronaći ubicu. Zemlja se trenutno nalazi na 149. od 180 mesta liste Reportera bez granica prema slobodi štampe. No u samoj Turskoj se o ubistvu sirijskog novinara malo izveštava. Vladajuća partija AKP pokušava da uguši svaki glas koji bi predstavio Tursku u negativnom svetlu, smatra Geret Dženkins iz istanbulskog Instituta za bezbednosnu i razvojnu politiku. „U to spada i izveštavanje o činjenici da simpatizeri Islamske države mogu da ubijaju ljude po Turskoj“, kaže Dženkins. Prema medijskim izveštajima, u metropoli Gazijantepu čak povremeno prolaze automobili s istaknutim crnim zastavama IS na šta policija ne reaguje.

„Nećemo odustati“

Ubistvo u Gazijantepu nadomak sirijske granice tek je jedan u nizu udara za račun Islamske države na teritoriji Turske. Osim samoubilačkih bombaških napada na kurdske demonstrante, na meti terorista su sve češće i sirijski novinari koji su utočište potražili u susednoj zemlji. U oktobru su u gradu Urfi ubijena dvojica novinara koji su, kao i Al Džerf, bili članovi kolektiva Raqqa is Being Slaughtered Silently. Ta organizacija je radeći tajno dokumentovala brojne zločine terorista i nedavno bila nagrađena Međunarodnom nagradom za slobodu medija. Ubice nisu pronađene.

Sahrana Nadžija al Džerfa

„Mislili smo da smo u Turskoj na sigurnom“, kaže za DW jedan od osnivača novinarskog kolektiva Abdalhaziz Alhamza. „Razočarani smo, ali nećemo odustati od našeg posla.“ I reditelj Navar Bulbul kaže da kritičari ne smeju odustati od svog rada: „Upravo smo mi kao novinari, režiseri i umetnici obavezni da pokažemo svetu šta se dešava u Siriji.“

Ubijeni Nadži al Džerf je izgleda znao da ni u Gazijantepu nije siguran. Prema tvrdnjama njegovih prijatelja, već je imao vizu za odlazak u Francusku gde bi on i njegova porodica dobili politički azil. Navodno je još ove sedmice nameravao da otputuje u Pariz.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.