ID zarađuje do 50 miliona dolara mesečno od prodaje nafte

Izvor: Radio 021, 23.Okt.2015, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ID zarađuje do 50 miliona dolara mesečno od prodaje nafte

Islamska država sakupi do 50 milona dolara mesečno od prodaje nafte sa naftnih polja pod njenom kontrolom u Iraku i u Siriji i to je deo industrije koju vazdušni napadi međunarodne koalicije pod vođstvom SAD još nisu uspeli da onesposobe, procenjuju pripadnici iračke obaveštajne službe i američki zvaničnici.

Prodaja nafte kao najveći stalni izvor prihoda ekstremista, ključni je razlog zbog koga su oni bili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u stanju da zadrže vlast na svom samoproklamovanom kalifatu koji obuhvata velike delove Sirije i Iraka, navodi agencija AP u izveštaju.

Zahvaljujući tim sredstvima ekstremisti su uspeli da izdrže kopnene borbe sa svojim protivnicima i više od godinu dana vazdušnih udara u kampanji pod vodjstvom SAD. Ekstemistička grupa uspela je da donese opremu i dovede tehničke stručnjake iz inostranstva da održavaju tu industriju, zbog čega su SAD nedavno pojačale napore za prekid te podrške.

Vašington je razgovarao sa regionalnim vladama, uključujući Tursku, i upozorio na uvoz energetske infrastrukture sa teritorije pod kontrolom Islamske države u Siriji, uključujući opremu za vadjenje, preradu i prevoz energenata, rekao je jedan visoki američki zvaničnik. U razgovoru za AP u Vašingtonu on je rekao da međunarodni činioci u regionu namerno ili nenamerno pomažu Islamskoj državi u ovome i rekao je da ta grupa ima vrlo naprednu opremu za upravljanje naftnim poljima pod njenom kontrolom

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.