I Srbija osudila korišćenje sarina

Izvor: B92, 18.Sep.2013, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Srbija osudila korišćenje sarina

Beograd -- Republika Srbija pozdravila je informaciju generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o rezultatima misije UN za istraživanje upotrebe hemijskog oružja u Siriji.

"Podržavamo osudu upotrebe hemijskog oružja. Kao potpisnica Konvencije o zabrani i uništenju hemijskog oružja, zalažemo se za njegovu potpunu eliminaciju. Upotreba hemijskog oružja predstavlja najozbiljnije kršenje međunarodnog prava", navodi se, pored ostalog, u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Ministarstvo je ocenilo da je pristupanje Sirije Konvenciji o zabrani hemijskog oružja veoma značajno, jer se veruje da je Sirija time pokazala odgovornost i učinila bitan korak ka uspostavljanju mira i smanjivanju tenzija u celom regiona.

U saopštenju je izraženo uverenje da je uloga UN od presudne važnosti za nepristrasno istraživanje slučajeva upotrebe hemijskog oružja i podrška daljem odlučnom angažmanu UN na ovom pitanju.

Podsetimo, prošle nedelje je premijer Ivica Dačić rekao da je za Srbiju Sirija "bolno i specifično teško pitanje", da osuđuje korišćenje hemijskog naoružanja ako ga je bilo, ali da je za to potrebno sačekati izveštaj UN.

Rusija je ranije danas saopštila da izveštaj UN smatra "jednostranim i pristrasnim", navodeći da je dobila od sirijskog režima "nove dokaze" da su hemijsko naoružanje koristili pobunjenici.

U izveštaju UN nema ocene koja sukobljena strana je koristila hemijsko naoružanje, ali SAD i njeni saveznici smatraju da je u pitanju režim Bašara al Asada.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija osudila upotrebu sarina u Siriji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Sep.2013

Republika Srbija pozdravila je informaciju generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o rezultatima misije UN za istraživanje upotrebe hemijskog oružja u Siriji. "Podržavamo osudu upotrebe hemijskog oružja. Kao potpisnica Konvencije o zabrani i uništenju hemijskog oružja, zalažemo se za njegovu potpunu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.