Humanitarni konvoj u Siriji napadnut iz vazduha?

Izvor: RTS, 05.Okt.2016, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Humanitarni konvoj u Siriji napadnut iz vazduha?

Analiza satelitskog snimka napada na humanitarni konvoj prošlog meseca pokazuje da je u pitanju bio vazdušni napad, izjavio je ekspert UN za satelitsku analizu Lars Bromlej, prenosi "Rojters".
SAD su za napad okrivile dva ruska vojna aviona, tvrdeći da su oni bili iznad ovog područja u vreme incidenta.

Moskva to negira i kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se konvoj zapalio.
"Imali smo sliku pričinjene štete. Analizom je utvrđeno da se radi o vazdušnom napadu i mislim da su drugi izvori rekli to isto", rekao je Bromlej.
U međuvremenu, Sputnjik javlja da grupa nezavisnih vojnih stručnjaka pri Međunarodnoj grupi za podršku Siriji smatra da je napad na humanitarni konvoj UN u Alepu "dobro pripremljena obmana".
Prema izveštaju ovih eksperata, oni su proučavali video-snimak ruskih dronova koji su pratili konvoj, na kome se jasno vidi da "automobil sa prikolicom nosi minobacač velikog kalibra".
Takođe su istakli da su teroristi Nusra fronta bili aktivni u regionu kada je konvoj napadnut.
Eksperti su analizirali snimke i fotografije napada i došli do zaključka da je "napad" insceniran, jer kabina jednog kamiona nije pogođena, dok je njen teret uništen, prenosi Sputnjik.
U napadu na konvoj UN i sirijsko-arapskog Crvenog meseca kod Urema el Kubre u blizini Alepa poginulo je 20 ljudi i uništeno 18 od 31 kamiona, jedno skladište i klinika. 
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.