Hula produbila jaz između Zapada i Damaska

Izvor: Vostok.rs, 05.Jun.2012, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hula produbila jaz između Zapada i Damaska

05.06.2012. -

Smrt više od 100 civila u Huli je produbilo jaz između Zapada i Damaska. Zatvoreno razmatranje tog pitanja u SB UN još jednom je podelilo međunarodnu javnost. Zato je protekla nedelja samo povećala krizu oko Sirije.

Civile u Huli su ubili ekstremisti za odbijanje da učestvuju u ustanku protiv vlasti Sirije. To je prethodni rezultat istrage komisije, koju je formirao Damask. Predstavnik SAD pri UN Sjuzan Rajs je nazvala takav zaključak lažju. Inače, takvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << reagovanje se očekivalo, jer i ne sačekavši prvobitne zaključke UN – ko je kriv za tragediju u Huli, otprilike 20 zemalja Zapada i Japan oteralo je sirijske ambasadore ili otpravnike poslova Sirije. To je koordinisano podsticanje konfrontacije, - smatra ekspert Centra međunarodne bezbednosti IMEMO RAN Vladimir Sotnikov.

Demonstrativne ekstradicije ambasadora iz glavnih gradova niza ključnih zemalja Zapada su mere bez presedana. Sirija se ne nalazi, u skladu s međunarodnim pravom, u ratnom stanju s tim zapadnim državama. One nisu objavile rat Siriji, Sirija nije objavila rat tim državama.

Inače, to nije prvi pokušaj Zapada da zanemari međunarodno prvo da bi na svoj način rešio sirijsku krizu. SAD su izjavile o mogućoj vojnoj intervenciji u Siriju, obilazeći odluku SB UN. Doduše, sutradan je šef Pentagona Leon Paneta ublažio tonalitet i i sadržaj izjave ambasadora SAD u UN Sjuzan Rajs. On nije isključio mogućnost učešća američke armije u vojnoj operaciji protiv Sirije, rekavši, da će to biti samo uz odgovarajuću odluku SB UN. Pri tome je šef Pentagona već znao da Rusija i Kina neće podržati mandat SB UN na vojno mešanje u poslove Sirije, - istakao je ekspert Instituta orijentalistike RAN Vladimir Isajev.

Ovde ima više bravure nego istine. Šta znači delovanje obilazeći SB UN? To znači varijantu Jugoslavije ili Iraka. Međutim, to je vreme prošlo. Uoči predizborne trke Baraku Obami početak još jednog rata nimalo nije potreban. Prvi mrtvački sanduk s američkim vojnikom će uništiti njegove nade da ostane predsednik još za jedan rok, zato je teško da će on preduzeti neke akcije obilazeći SB UN.

Najbolji način da se izbegne vojni scenario u Siriji je pokušaj da se ispuni plan specijalnog predstavnika UN i Lige arapskih država Kofija Anana. Moskva u toku zatvorene sednice SB UN je u sredu striktno stavila na znanje da za razliku od niza zapadnih kolega ne odustaje od tog plana. Istovremeno je Moskva ponovo stavila na znanje – ona ne brani Bašara Asada, ali ne podržava pozive za njegovu ostavku. Takvu je izjavu dao Vladimir Putin prilikom konferencije za štampu prema rezultatima pregovora s predsednikom Francuske Fransoa Olandom u Parizu. Nismo za Asada, ni za njegove protivnike. Želimo da postignemo situaciju, kada bi bilo obustvljeno nasilje, a ne bi počeo opširan građanski rat, - rekao je šef ruske države. Putin je ponovo pozvao obe strane konflikta da obustave nasilje, počnu pregovore. Pri tome je lider Rusije istakao da niko ne sme da rešava pitanja državnog uređenja ili rukovođenja zemljom za sirijski narod.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.