Hrvatske rakete za sirijske ustanike

Izvor: RTS, 23.Feb.2013, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatske rakete za sirijske ustanike

Protivoklopno naoružanje koje sirijski pobunjenici odnedavno koriste poreklom je iz Hrvatske, piše libanski internet portal "Nau", a prenosi "Jutarnji list". Snimak na Jutjubu prikazuje pobunjenike kako u školskim klupama uče da koriste tu vrstu naoružanja.

Sirijski pobunjenici u borbi protiv režima predsednika Bašara el Asada odnedavno koriste protivoklopno naoružanje poreklom iz Hrvatske, objavio je internet portal Nau, sajt specijalizovan za Bliski istok, a prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << hrvatski Jutarnji list.

Prema tvrdnjama portala Nau, piše Jutarnji, pobunjenici raspolažu raketnim bacačima M79, poznatim pod imenom Osa i RPG-22, ručnim bacačem granata RBG-6, kao i bestrzajnim topom M60.

Reč je o naoružanju koje je hrvatska vojska koristila u ratu devedesetih. Takve tvrdnje isti portal potkrepljuje i video snimkom objavljenom na Jutjubu. Snimak prikazuje sirijske pobunjenike u školskim klupama kako uče da koriste protivoklopno oružje.

Na klupama u prvom redu poslagani su upravo protivoklopni bacači RPG-22 i M79 i bacač granata RBG-6. Bacač granata proizvodi se u Rijeci, ali i u SAD, Turskoj i Južnoj Africi, a preostalo oružje hrvatska vojska je izbacila iz upotrebe i drži ga u skladištima kao neperspektivno.

Hrvatska vojska oružja ima na napretek, piše Jutarnji. Prema službenim podacima, u skladištima vojske trenutno je oko 15.000 tona neperspektivne municije, od čega se dobar deo odnosi na granate za RPG, M79 i bestrzajni top. To oružje se delom uništava, a delom izvozi.

Da su se pobunjenici domogli veće količine naoružanja, kakvo dosad nisu posedovali, potvrđuju i vesti sa terena - poslednjih nedelja izveli su više napada na tenkovske kolone sirijske vojske i pritom nisu štedeli na municiji, piše Jutarnji.

U spomenutom tekstu portala Nau iznose se dve teorije kako je naoružanje hrvatskog porekla stiglo u ruke sirijskih pobunjenika.

Prema prvoj, stiglo je direktno iz Hrvatske, a prema drugoj, reč je o oružju koje je pre nekoliko godina Hrvatska poslala u Libiju protivnicima režima Muamara el Gadafija, a sada je prebačeno u Siriju.

U slučaju da je oružje iz Hrvatske otišlo u Siriju, vlada Hrvatske našla bi se u nezgodnom položaju, jer je prihvatila sankcije protiv Sirije koje je proglasila Europska unija, a one zabranjuju prodaju oružja bilo kojoj strani u toj zemlji.

U hrvatskoj vladi tvrde da poštuju sankcije i ne prodaju oružje sirijskim pobunjenicima.

Postoji mogućnost da Hrvatska nije oružje direktno prodala sirijskim pobunjenicima, već trećoj zemlji koja ga je prebacila u Siriju. U tom kontekstu spominje se SAD, glavni vojni i politički partner Hrvatske.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Hrvatsko oružje za sirijske ustanike

Izvor: RTS, 23.Feb.2013

Protivoklopno naoružanje koje sirijski pobunjenici odnedavno koriste poreklom je iz Hrvatske, piše libanski internet portal "Nau", a prenosi "Jutarnji list". Snimak na Jutjubu prikazuje pobunjenike kako u školskim klupama uče da koriste tu vrstu naoružanja. Ministarstvo odbrane tvrdi da Hrvatska...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.