Hitan sastanak Saveta bezbednosti zbog Sirije

Izvor: Radio 021, 13.Apr.2018, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hitan sastanak Saveta bezbednosti zbog Sirije

Počeo je hitan sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na zahtev Rusije radi "pretnji međunarodnom miru", zbog mogućih američkih i savezničkih vazdušnih udara na Siriju.

"Situacija na Bliskom istoku je haotična do mere da je postala pretnja po međunarodni mir i bezbednost", rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš na sednici SB na kojoj se raspravlja o stanju u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Siriji.

Istovremeno se vodi nekoliko sukoba koji su na različite načine povezani. Nema vojnog rešenja ovog konflikta, dodao je on. Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao da su SAD, Britanija i Francuska zainteresovane samo za rušenje sirijske vlade.

Predsednik Tramp još nije doneo odluku o mogućim napadima na Siriju, rekla je ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli, tvrdeći da su sirijske vlasti "u najmanje 50 slučajeva koristile hemijsko oružje". Hejlijeva odmah posle sednice Saveta bezbednosti odlazi na konsultacije u Vašington.

Ruski ambasador pri UN-u zatražio je novu sednicu Saveta bezbednosti UN da se ponovo razmotri mogućnost zapadne vojne intervencije protiv režima sirijskog predsednika, a Bela kuća kaže da nastavlja da procenjuje obaveštajne podatke i razgovara sa svojim saveznicima o tome kako reagovati. U međuvremenu, Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) saopštila je da će njeni inspektori u subotu započeti istragu u gradu Duma, gde se dogodio navodni hemijski napad, prilikom koga je poginulo deetine ljudi, prema svedočenju aktivista za ljudska prava, spasilaca i lekara.

Autor: agencije

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Sirijski ambasador: Branićemo se u slučaju napada

Izvor: Danas, 13.Apr.2018

Sirija će se braniti ukoliko je napadnu SAD, Velika Britanija i Francuska, izjavio je danas stalni predstavnik Sirije u UN, Bašar al Džafari, na sednici Saveta bezbednosti UN. Članak Sirijski ambasador: Branićemo se u slučaju napada se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.