HAPPY END: Izbeglica sa ulice deli hiljade dolara

Izvor: Mondo, 06.Dec.2015, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HAPPY END: Izbeglica sa ulice deli hiljade dolara

Slika tridesetrogodišnjeg izbeglice iz Sirije kako sa detetom u naručju prodaje olovke na ulicama Bejruta postala je viralna pre nekoliko meseci. Sada ima "srećan kraj", uz Twitter kampanju Abdul Halim al-Atar postao neko ko donira novac

Foto: indiegogo.com

U bajkovitom razvoju priče "od ulice do biznismena", Abdul Halim al-Atar je dobio više od 190.000 $ (175.000 €) kradu-fundingom (crowd-funding, kampanja na društvenim mrežama u sakupljanju malih >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << donacija) i otvorio tri svoja posla, pa sada može da novcem pomaže druge izbeglice iz Sirije.

Amazing article on how Abdul is doing now. So great to read this =)) #BuyPens https://t.co/6y2xk1DLsgpic.twitter.com/ZhJYdw0Pap

— Gissur Simonarson CN (@GissiSim) December 3, 2015

Kampanja #buypens na Twitteru se zahuktala letos, kada je na toj društvenoj mreži osvanula dirljiva slika jednog korisnika. Na fotografiji je bio Abdul, kako sa usnulim detetom u naručju nudi vozačima automobila da kupe hemijske olovke na ulicama Bejruta u Libanu, javlja RT.

Latest photo of Abdul and the kids with @carolmalouf for lunch. So nice to see them doing well =) #BuyPenspic.twitter.com/GUYqC9bbY7

— Gissur Simonarson CN (@GissiSim) September 17, 2015

Kampanja je ubrzo tom Palestincu promenila život, ali ne samo njemu.

Sa delom od skupljenih 190.000 $ (pape mu još stižu iz Dubaija a 20.000$ je otišlo za provizije PayPalu i Indiegogou), otvorio je tri svoja posla: pekaru, mali restoran i kiosk sa ćevapima. Zaposlio je 16 nesrećnika kao što je bio sam, sirijskih izbeglica.



Izvor: Youtube

Ne samo da je pomogao njima, već je uspeo da pošalje čak 25.000 $ porodici i prijateljima u Siriju.

Al-Atar se ne žali što nije dobio sve što su mu dirnuti ljudi širom sveta poslali, kaže AP-u da poslovi idu dobro, da mu dete ide ponovo ide u školu nakon trogodišnjeg odsustva, i da se oseća kao neko koga (ponovo) poštuju.

Dug je put dovde prešao al-Atar, u Liban je stigao iz Jarmuka, palestinskog izbegličkog kampa južno od Damaska (koji je sada uništen ratom), a sada mu je Bejrut novi dom. Iako iz Sirije, kao Palestinac nije mogao da postane sirijski državljanin, tako da sada živi svoj drugi život.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.