Erdogan pred porazom, nepredvidiv je

Izvor: B92, 31.Jan.2016, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Erdogan pred porazom, nepredvidiv je"

London/Moskva -- Rat u Siriji ulazi u odlučujuću fazu: vladine snage pobeđuju opoziciju koju podržavaju Saudijska Arabija, Katar i Turska.

Ankara je nezadovoljna neuspehom svojih planova i može se odlučiti na vojnu intervenciju, piše ”Independent“, a prenosi “Sputnjik”.

Turska može otići daleko u odbrani svog uticaja na događaje u Siriji.

”Razvoj događaja u narednim mesecima verovatno će odrediti ko će biti pobednik, ako će izgubiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u regionu. Vladine snage sirijskog predsednika Bašara el Asada napreduju na nekoliko frontova pod zaštitom ruske avijacije. Petogodišnja kampanja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana za obaranje Asada uz pomoć oružane opozicije, izgleda, bliži se porazu”, navodi se u članku.

Poslednje godine sirijski Kurdi i njihovi odredi narodne samoodbrane izvode efikasnu vojnu operaciju protiv terorista DAEŠ-a. Za to vreme Kurdi su uspeli da stave pod svoju kontrolu polovinu teritorije na granici između Sirije i Turske i prekinu liniju snabdevanja terorista.

Kurdi su napredovali u svim pravcima, zatvarajući severni deo Sirije od Turske na delu između Tigra i Eufrata. Ipak, Ankara je već odredila „crvenu liniju“ i izjavila da neće dozvoliti jedinicama da pređu na zapadnu obalu Eufrata. Jedan od lidera sirijskih Kurda Omar Šejmus, koji trenutno živi u Evropi, pozvao je Kurde da ne precenjuju sopstvene snage i sete se da je Erdogan nepredvidiv, piše list.

Turska bi mogla da prihvati neuspeh svoje kampanje kao svršenu stvar i prizna da joj je veoma teško da opravda boravak svoje vojske na severu Sirije zbog protesta Rusije i SAD. Ipak, ako Ankara prihvati to kao poniženje, mogla bi se odlučiti na vojnu operaciju, smatra ”Independent“.

”Ako lider (Turske) ne bi bio Erdogan, rekao bih da se Turci ne bi vojno mešali (na severu Sirije), ali pošto je na vlasti on, mislim da će to uraditi“, izjavio je francuski ekspert za međunarodne odnose Žerar Šalijand.

Erdogan ima reputaciju lidera koji ”povećava svoj ulog“. Direktno vojno mešanje u Siriji bi bilo rizično, ali po mišljenju Žerara Šalijanda, Erdogan je potpuno sposoban na to, i čak ni Rusija ga ne može zaustaviti. Pri tome, neki lideri Kurda smatraju da bi turski predsednik ušao u Siriju kada je bio oboren ruski avion Su-24, da je to poželeo, piše ”Independent“.

Dok u sirijskom ratu pobeđuje vojska Asada uz podršku Rusije, Irana i Libana, trojka sunistskih država — Saudijska Arabija, Katar i Turska, gubi. Turska je poslednja regionalna sila koja može da da promeni tok događaja otvorenom vojnom intervencijom. Međutim, sirijsku krizu stvarno mogu rešiti samo Rusija i SAD, naglašava list.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Erdoan pred porazom, mogao bi poslati vojsku u Siriju

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Jan.2016

ANKARA - Rat u Siriji ulazi u odlučujuću fazu: vladine snage pobjeđuju opoziciju koju podržavaju Saudijska Arabija, Katar i Turska. Ankara je nezadovoljna neuspjehom svojih planova i može se odlučiti na vojnu intervenciju, upozorava "Independent"...Turska može otići daleko u odbrani svog uticaja...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.