Erdogan: Uskoro krećemo u napad na Kurde u Siriji

Izvor: B92, 15.Jan.2018, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan: Uskoro krećemo u napad na Kurde u Siriji

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da će njegova zemlja krenuti u vojni napad na kurdsku enklavu u severnoj Siriji "u danima koji dolaze".

On je pozvao SAD da podrže njihove napore.

Erdogan je rekao da je cilj vojne operacije u enklavi Afrin da se južna granica zemlje "očisti od terorizma".

Afrin je pod kontrolom paravojne formacije sirijskih Kurda poznate kao Jedinice za zaštitu naroda (YPG). >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Turska smatra da su oni teroristička grupa povezana sa zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana (PKK) koja se decenijama bori protiv turske države.

Portparol za YPG u Afrinu rekao je da su sukobi izbili posle ponoći između njegove jedinice i turske vojske blizu granice s Turskom.

On je rekao da je u današnjem granatiranju u oblasti Afrin, u provinciji Alep, ubijen jedan borac te paravojne formacije i povređena dva civila.

Turska i njeni zapadni saveznici, uključujući SAD smatraju PKK terorističkom organizacijom. SAD, međutim naoružava neke grupe sirijskih Kurda da bi se borili protiv ekstremističke grupe Islamska država u Siriji, što je još jedan izvor tenzija u već napetim američko-turskim odnosima.

Erdogan je rekao da uprkos tome on želi da radi sa SAD u regionu i izrazio nadu da Amerika neće podržati YPG tokom predstojeće turske vojne akcije u Afrinu.

"Mi očekujemo (od SAD) da podrže Tursku i njene legitimne napore" u borbi protiv terorizma, rekao je Erdogan.

Erdoganov portparol je odvojeno, takođe danas, ocenio kao "zabrinjavajuće" izveštaje da će koalicija predvođena SAD-om uspostaviti granične bezbednosne snage u Siriji od 30.000 ljudi, koje će uključiti i kurdske borce.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.