Brok: Ne sumnjam da je korišćeno hemijsko oružje

Izvor: Blic, 07.Sep.2013, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brok: Ne sumnjam da je korišćeno hemijsko oružje

Beč - Predsedavajući spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, nemački poslanik Elmar Brok izjavio je da lično ne sumnja da su sirijske snage koristile hemijsko naoružanje protiv civilnog stanovništva.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku "Standard", rekao da je to potvrđeno sa više strana i to ne samo od obaveštajnih službi SAD.

Brok smatra da međunarodna zajednica to ne sme prihvatiti bez reakcije, jer je upotreba hemijskog naoružanja međunarodnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sporazumima potpuno zabranjena.

- Značaj hemijskog naoružanja je ogroman, tako važan za čovečanstvo da mora biti jasno da ne sme doći do upotrebe sa bilo koje strane u jednom konfliktu - poručio je nemački političar blizak kancelarki Angeli Merkel.

Brok je ocenio da je zbog toga gotovo neizbežna ograničena vojna intervencija protiv snaga Bašara al Asada, ujedno izražavajući nadu da će, nakon što inspektori UN budu podneli dokaze Savetu bezbednosti, odluka o vojnoj akciji "pasti" u okvirima Povelje svetske organizacije.

Prema njegovom mišljenju, ograničena vojna akcija, u trajanju od 24 ili 48 sati, ne bi uticala na gradjanski rat, već samo akcija koja bi bila usmerena protiv odredjenih vojnih ustanova.

- To bi bio signal ne samo Asadu i Siriji, već i drugim državama u svetu da se takvo oružje ne sme upotrebiti - smatra je Brok.

On je ocenio ispravnim to što je američki predsednik Barak Obama u odluku uključio američki Kongres i svetsku javnost. Brok je kazao da se pitanje vojne intervencije mora odvojiti od političkog rešenja putem pregovora.

Jasno je da se do rešenja može doći samo na osnovu pritiska medjunarodne zajednice, uz učešće Rusije.

Države EU, kako je dodao, prikazale su katastrofalnu sliku nejedinstva i ponovo se pokazalo da Evropa može napredovati samo ako uspe da u budućnosti objedini nacionalne spoljne politike.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Arapska liga strahuje da bi američki napad na Siriju "zapalio ceo region"

Izvor: Vostok.rs, 08.Sep.2013, 13:37

08.09.2013. -..Strana vojna intervencija u Siriji bi "zapalila ceo region", izjavio je generalni sekretar Arapske lige Nabil al-Arabi, u intervjuu egipatskim medijima. On je dodao, da je on lično protiv vojne intervencije u Siriji bez odluke Saveta bezbednosti UN. Pri tom, Al-Arabi je podvukao da obraćanje...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.