Britanski dron za osmatranje učestvovao u napadu

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Nov.2015, 00:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanski dron za osmatranje učestvovao u napadu

Britanski dron za osmatranje učestvovao je u američkom napadu u Siriji, u kome je, kako veruju vojni zvaničnici, ubijen terorista Islamske države Džihadista Džon, poznat sa video snimaka egzekucije talaca, saopštio je danas američki zvaničnik.

Tri drona su učestvovala u operaciji u Raki, a "jedan od njih je bio briranski", rekao je američki zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman. On je dodao da su američki >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << dronovi ispalili rakete Halifaks, preneo je AFP.

Američki zvaničnik je rekao da su Britanci bili "veoma aktivni" u naporima da se uhvati Džihadista Džon, čiji je pravo ime Mohamed Emvazi.

Nekoliko zvaničnika SAD su saopštili da je američki dron gađao jedno vozilo u Siriji u kome se nalazio ekstremista, ali još nema zvanične potvrde da je Britanac, koji se pojavljuje u nekoliko video na kojima odseca glave zapadnim taocima, u tom napadu zaista ubijen.

Emvazi je rođen u Kuvajtu i proveo je deo detinjstva u siromašnom području Taima i Džahri, pre nego što se preselio u Britaniju, dok je još bio dečak.

Britanska obaveštajna služba je navela da ga je godinama imala na spisku potencijalo osumnjičenih za terorizam, ali da nije mogla da spreči njegov odlazak u Siriju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.