Britanija i Francuska: Rusija da stane sa napadima

Izvor: B92, 10.Feb.2016, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanija i Francuska: Rusija da stane sa napadima

UN -- Velika Britanija i Francuska pozvale su Rusiju da prestane s vazdušnim napadima u Siriji, kao i da utiče na Asada u cilju uspostavljanja prekida vatre.

Ambasadr Velike Britanije pri UN Metju Rajkroft podsetio je da će zvaničnici država koje pokušavaju da zaustave sukob u Siriji u četvrtak u Minhenu razgovarati o napretku na tim problemima.

Francuski ambasador pri UN Fransoa Delatr rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je poboljšanje humanitarne situacije "uslov za kredibilne političke pregovore".

"Režim i njegovi saveznici ne mogu da se pretvaraju da pružaju ruku opoziciji dok drugom rukom pokušavaju da ih unište", rekao je Delar.

Kurdski borci su ranije danas, uz podršku ruskih vazdušnih snaga, krenuli u ofanzivu u severnoj Siriji, u pokušaju da zauzmu vojnu vazduhoplovnu bazu koja je u rukama sirijskih pobunjenika, saopštili su aktivisti i pobunjenici.

AP navodi da su kurdski borci među najefikasnijim snagama koje se bore protiv terorističke organizacije Islamska država, ali da su uglavnom ostali neutralni u konfliktu između Asada i pobunjenika.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji saopštila je da je od početka ofanzive 1. februara u provinciji Alepo oko 518 osoba ubijeno, među kojima su 101 civil, 169 pobunjenika i 143 vojnika i pripadnika provladinih snaga.

Najmanje 250.000 ljudi ubijeno je u sukobima koji traju od marta 2011. godine u Siriji, a više miliona je raseljeno.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Velika Britanija i Francuska pozivaju Rusiju da prestane sa vazdušnim napadima u Siriji

Izvor: Blic, 10.Feb.2016

Velika Britanija i Francuska pozvale su Rusiju da prestane s vazdušnim napadima u Siriji, kao i da iskoristi svoj uticaj na sirijskog predsednika Bašara Asada u cilju uspostavljanja prekida vatre i dostavi humanitarne pomoći ugroženim područjima, zahteve koje je Moskva odobrila u rezoluciji Saveta...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.